BROWNIE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Dziś wyjątkowo brownie z białą czekoladą. Czuć czekoladę, ciasto delikatne jak marzenie, lekko zakalcowate, no pyszne! Idzie w boki, słodkie, nieziemsko rozpustne, nie ma co:) Ale co zrobić jak się zachciało?! :)) Brownie podałam z kwaśnawym dżemem z malin, kandyzowanymi czarnymi porzeczkami oraz płatkami migdałów – (spróbujcie!:)) pasuje idealnie przełamując słodycz blondie. Spróbujcie z kwaśnymi musami np. z porzeczek, wiśni, malin, połączenie mega! – jak maliny i czekolada, moje uzależnienie 😉

Przepis znalazłam tutaj, – lekko zmodyfikowałam proporcje – muszę przyznać, że dawno miałam się za nie zabrać. W końcu kupiłam jasną czekoladę, poszło do pieca.

Brownie z białą czekoladą (blondie)


SKŁADNIKI:

  • 300 g białej czekolady, drobno połamanej
  • 3 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • kostka 200 g masła
  • 5 jajek, u mnie L
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • blaszka o wym.: 20 x 20 cm.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Roztapiam masło w rondelku, studzę. W kąpieli wodnej roztapiam także połamaną na małe kawałeczki czekoladę, lekko studzę.
  2. Do większej miski wlewam masło, roztopioną białą czekoladę, cukier i wanilię. Mieszam mikserem dodając powoli po 1 jajku, do całkowitego wmieszania ich w masę.
  3. Następnie stopniowo dodaję mąkę  ciągle mieszając do połączenia składników.
  4. Formę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję olejem i wysypuję bułką tartą, wlewam ciasto.
  5. Piekę przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 C, grzanie góra plus dół, środkowa półka piekarnika.
  6. Po upieczeniu brownie z białą czekoladą zostawiam do całkowitego wystygnięcia.
  7. Brownie z białą czekoladą podałam z kwaśnawym dżemem z malin, kandyzowanymi czarnymi porzeczkami i płatkami migdałów.

Zasmakuj Kuchni. Smacznego 🙂

10 odpowiedzi na “BROWNIE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ”

  1. Uwielbiam Brownie z tego przepisu…:) jest takie mokre w środku jakby zakalcowate idealne w smaku. Nadmienię że robiłam je już 3 razy:-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *