Dziś wyjątkowo brownie z białą czekoladą. Czuć czekoladę, ciasto delikatne jak marzenie, lekko zakalcowate, no pyszne! Idzie w boki, słodkie, nieziemsko rozpustne, nie ma co:) Ale co zrobić jak się zachciało?! :)) Brownie podałam z kwaśnawym dżemem z malin, kandyzowanymi czarnymi porzeczkami oraz płatkami migdałów – (spróbujcie!:)) pasuje idealnie przełamując słodycz blondie. Spróbujcie z kwaśnymi musami np. z porzeczek, wiśni, malin, połączenie mega! – jak maliny i czekolada, moje uzależnienie 😉
Przepis znalazłam tutaj, – lekko zmodyfikowałam proporcje – muszę przyznać, że dawno miałam się za nie zabrać. W końcu kupiłam jasną czekoladę, poszło do pieca.
Brownie z białą czekoladą (blondie)
SKŁADNIKI:
- 300 g białej czekolady, drobno połamanej
- 3 szklanki przesianej mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- kostka 200 g masła
- 5 jajek, u mnie L
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- blaszka o wym.: 20 x 20 cm.
PRZYGOTOWANIE:
- Roztapiam masło w rondelku, studzę. W kąpieli wodnej roztapiam także połamaną na małe kawałeczki czekoladę, lekko studzę.
- Do większej miski wlewam masło, roztopioną białą czekoladę, cukier i wanilię. Mieszam mikserem dodając powoli po 1 jajku, do całkowitego wmieszania ich w masę.
- Następnie stopniowo dodaję mąkę ciągle mieszając do połączenia składników.
- Formę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję olejem i wysypuję bułką tartą, wlewam ciasto.
- Piekę przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 C, grzanie góra plus dół, środkowa półka piekarnika.
- Po upieczeniu brownie z białą czekoladą zostawiam do całkowitego wystygnięcia.
- Brownie z białą czekoladą podałam z kwaśnawym dżemem z malin, kandyzowanymi czarnymi porzeczkami i płatkami migdałów.
Zasmakuj Kuchni. Smacznego 🙂
wygląda pysznie 🙂
Dziękuję 😊 i jest! Zapraszam do spróbowania 😍
Powiem tak: wyśmienite! 🙂
DZIĘKUJĘ, skromnie potwierdzam 😍😉
Poproszę kawałek!;))) rewelka!
Musi być pyszne i słodkie jak lubię 😉
Przepis idealny dla mnie! Robię już trzeci raz…jest wyśmienite;)
Bardzo mi miło 😊
Uwielbiam Brownie z tego przepisu…:) jest takie mokre w środku jakby zakalcowate idealne w smaku. Nadmienię że robiłam je już 3 razy:-)
Bardzo mi miło 🙂 To prawda, jest pyszne 👍