Brownie z czerwonej fasoli

Moje pierwsze brownie z czerwonej fasoli. Na pierwszy rzut oka wydaje się “z fasoli….??” Spokojnie 🙂 Jeśli obawiacie się wyczuwalnego smaku czerwonej fasoli to bez obaw, cieszcie się czekoladowym i wilgotnym smakiem ciasta, reszty nikt się nie domyśli 😉 Sprawdziłam, wiem! 😉

Ciasto zaskakuje smakiem, konsystencją, jest wilgotne, z polewą mocno czekoladową komponuje się znakomicie!

Uwierzcie mi, ekspresowe brownie, które robiłam po raz pierwszy zachwyciło mnie (i innych) smakiem. No bo jak to czerwona fasola na słodko, a jednak się udało, polecam, zachęcam 😉

Wilgotne, czekoladowe, z polewą, pyszne, szybkie ciasto do pracy, na weekend i w ogóle na co dzień (tej codzienności moja Mama by nie odmówiła 😉 )

Brownie przygotowałam w tortownicy o średnicy 26 cm, w oryginalnym przepisie blaszka o wym.: 25 cm x 30 cm.

Smacznego 🙂

Brownie z czerwonej fasoli – Zasmakuj Kuchni

 

 

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli odsączonej
  • 2 dojrzałe banany
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • ¾ szklanki cukru (w oryginalnym przepisie ¾ szklanki erytrytoru)
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Fasolę opłukałam na sicie, wrzuciłam do głębszej miski. Dodałam resztę składników, zblendowałam dobrze.

Ciasto przelałam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (dno), brzegi wysmarowane masłem.

Tak przygotowane ciasto piekłam ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C (bez termoobiegu) grzaniem góra plus dół, na środkowej półce piekarnika.

Gotowe ciasto udekorowałam polewą czekoladową (z masła, kakao, cukru pudru i mleka) oraz rodzynkami i żurawiną suszoną. Płatki migdałowe też się świetnie sprawdzą, szczególnie tworząc kontrast;)

Przepis na brownie z czerwonej fasoli znalazłam tutaj 😉 smacznego!

5 odpowiedzi do “Brownie z czerwonej fasoli”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.