BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI

Wilgotne, czekoladowe, z polewą, pyszne, szybkie ciasto do pracy, na weekend i w ogóle na co dzień, do popołudniowej kawy. Jeśli obawiacie się wyczuwalnego smaku czerwonej fasoli to bez obaw, cieszcie się czekoladowym i wilgotnym smakiem ciasta, reszty nikt się nie domyśli 😉 Ciasto zaskakuje smakiem, konsystencją, jest wilgotne, z polewą mocno czekoladową komponuje się znakomicie!

Brownie przygotowałam w tortownicy o średnicy 26 cm, w oryginalnym przepisie blaszka o wym.: 25 cm x 30 cm.

Brownie z czerwonej fasoli


SKŁADNIKI:

  • 2 puszki czerwonej fasoli odsączonej
  • 2 dojrzałe banany
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • ¾ szklanki cukru (w oryginalnym przepisie ¾ szklanki erytrytoru)
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE:

Fasolę opłukałam na sicie, wrzuciłam do głębszej miski. Dodałam resztę składników, zblendowałam dobrze.

Ciasto przelałam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (dno), brzegi wysmarowane masłem.

Tak przygotowane ciasto piekłam ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C (bez termoobiegu) grzaniem góra plus dół, na środkowej półce piekarnika.

Gotowe ciasto udekorowałam polewą czekoladową (z masła, kakao, cukru pudru i mleka) oraz rodzynkami i żurawiną suszoną. Płatki migdałowe też się świetnie sprawdzą, szczególnie tworząc kontrast;)

Smacznego 🙂


Przepis na brownie z czerwonej fasoli znalazłam tutaj

5 odpowiedzi do “BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI”

Pozostaw odpowiedź Ewelina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.