BROWNIE

Brownie mocno czekoladowe obok bloku czekoladowego zajmują niezmienne pozycje w kategorii ciast znacząco poprawiających nastrój. Prosty przepis, sprawdzone składniki, ciasto szybkie i pyszne. Idealne do popołudniowej kawy. Zapraszam po przepis.

Brownie


SKŁADNIKI:

  • 200 g czekolady deserowej
  • 200 g czekolady gorzkiej 70%
  • 6 jajek
  • 2 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 200 ml śmietany 36%
  • 200 g masła 83%
  • niecałe 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Przepis jest na formę o wymiarach 25 x 25 lub tortownicę o średnicy 26 cm.

PRZYGOTOWANIE:

W kąpieli wodnej rozpuść połamane czekolady razem ze śmietaną i masłem, dodaj szczyptę soli, dobrze wymieszaj i ostudź. Masa ma być przestudzona, ale  nadal płynna.

W oddzielnej misce roztrzep jajka z cukrem, następnie dodaj mąkę i kakao.

Zmieszaj delikatnie obie masy, wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz ok. 30 min. w temp. 180 st. C bez termoobiegu, grzaniem góra/dół, na środkowej półce piekarnika.

Gotowe możesz posypać kakao.

Smacznego 🙂


Przepis znalazłam tutaj

 

Jedna odpowiedź do “BROWNIE”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.