Brownie

Ciasto czekoladowe brownie 😊 kojarzy mi się z fabryką czekolady, z rozpustą, beztroskim dzieciństwem..

Brownie mocno czekoladowe obok bloku czekoladowego zajmują niezmienne pozycje w kategorii ciast znacząco poprawiających nastrój. I choć humor jak zawsze mi dopisuje dziś powstało brownie. Bo tak. Bo jest piękna pogoda, dziecko uśmiechnięte, przed nami weekend, czekolada czeka w kuchni a niedawno obchodziłam urodziny…😉 i tak zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe.

 

Parzcie kawy, brownie czeka!😊

Składniki:

Składniki na blaszkę 25 na 25 lub tortownicę 26 cm, na 28 cm też się uda.

  • 200 g czekolady deserowej
  • 200 g czekolady gorzkiej 70%
  • 6 jajek
  • 2 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 200 ml śmietany 36%
  • 200 g masła 83%
  • niecałe 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

W kąpieli wodnej rozpuść połamane czekolady razem ze śmietaną i masłem, dodaj szczyptę soli, dobrze wymieszaj i ostudź. Masa ma być przestudzona, ale  nadal plynna.

W oddzielnej misce utrzep jajka z cukrem, dodaj mąkę i kakao.

Zmieszaj delikatnie obie masy, wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz 30 min. w temp. 180C bez termoobieg grzaniem góra plus dół na środkowej półce piekarnika.

Gotowe możesz posypać kakao.

W przepisie zasmakowałam i znalazłam tutaj 😉

 

 

Jedna odpowiedź do “Brownie”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.