Bułeczki cynamonowe

Pyszne, domowe bułeczki drożdżowe z cynamonem to idealny wypiek do popołudniowej kawy, kubka kakao lub aromatycznej herbaty. To pyszne słynne cinnamon rolls, które udadzą się każdemu. Ciasto wychodzi sprężyste, miękkie i puszyste. Przepis na ciasto jest bardzo uniwersalny, możesz dodać do niego dowolne owoce, najlepiej sezonowe, posmarować dżemem lub twarogiem. Takie bułeczki z dodatkiem słodkiego twarożku z rodzynkami będzie świetnym deserem dla całej rodziny. Zapraszam po sprawdzony przepis na puszyste bułeczki cynamonowe.

Bułeczki cynamonowe


SKŁADNIKI:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • większa szczypta soli

SKŁADNIKI NA ROZCZYN:

  • 220 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

SKŁADNIKI NA CYNAMONOWY FARSZ:

  • 2 łyżki cynamonu
  • 7 łyżek cukru

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wody

Dodatkowo do posmarowania bułeczek: 1 jajko + 3 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie drożdżówek zaczynam od zrobienia rozczynu. Do małego rondelka wlewam mleko, lekko go podgrzewam. Ma być lekko ciepłe, ale nie gorące.

Do miski (lub garnuszka) wlewam letnie mleko, dodaję 6 łyżek cukru, kruszę świeże drożdże i wsypuję 1 łyżeczkę mąki pszennej. Mieszam rózgą kuchenną (chwilę) do połączenia i rozpuszczenia drożdży. Odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut. Rozczyn przykrywam ściereczką lub ręcznikiem papierowym.

Porada. Możesz rozgrzać piekarnik do temp. max 30 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu, wyłączyć piekarnik i tam wstawić rozczyn. Ja tak robię.

Wyrośnięty buzujący rozczyn po 20 minutach wygląda tak.

Jeśli znacznie nie urósł zostaw go jeszcze na kilka minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

100 g masła roztop w garnuszku, lekko przestudź.

Do sporej miski wsypuję 4 szklanki mąki pszennej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Dodaję większą szczyptę soli, wbijam 2 całe jajka (o temperaturze pokojowej), wlewam wyrośnięty rozczyn oraz wystudzone i roztopione masło. Mieszam wszystko łyżką do połączenia po czym wyrabiam ciasto dłońmi. Jeśli za bardzo się klei, podsypuję je lekko mąką. Ciasto wyrabiam rękoma przez 10 minut.

Odstawiam je na pełną godzinę w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką (lub ręcznikiem papierowym).

Po tym czasie wyrabiam krótko ciasto, rozwałkowuję je na spory prostokąt. W miseczce mieszam cynamon z cukrem (2 łyżki cynamonu i 7 łyżek cukru). Posypuję równomiernie ciasto, omijając brzegi.

Ciasto zwijam wzdłuż dłuższego boku w rulon. Kroję na plastry o grubości około 3 cm. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Tak przygotowane bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 3 łyżkami mleka. Odstawiam na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Bułeczki drożdżowe cynamonowe wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę przez 15-20 minut do ładnego złotego koloru.

Bułeczki cynamonowe po upieczeniu możesz wyjąć od razu z piekarnika. Posyp je cukrem pudrem lub lukrem. Jeśli lukrem to wymieszaj w szklance cukru pudru 3 łyżki wody, wymieszaj i polej drożdżówki. Zamiast wody śmiało użyj soku z cytryny lub pomarańczy. Możesz dodatkowo posypać je płatkami migdałowymi lub pokruszonymi orzechami włoskimi.

Smacznego.

8 odpowiedzi na “Bułeczki cynamonowe”

  1. Po raz kolejny biorę przepis z twojego bloga i znowu się nie zawiodłam. Jestem fanką cynamonowych rzeczy, także musiałam spróbować je zrobić. Bułeczki wyszły naprawdę dobre. Wszystkim w moim domu bardzo smakowały. Dziękuję za przepis 🙂

  2. Upiekę na swieta, bo kochamy cynamon. Można dac trochę rodzynek lub suszonej żurawiny?
    Pozdrawiam:)

Skomentuj Krysia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *