BUŁECZKI DOMOWE

Bułeczki domowe dziś powstały, jeszcze ciepłe posmarowane masłem, radość bez opisania! Puszyste, delikatne w smaku, w sam raz na weekendowe śniadanie lub podwieczorek. Do ciasta na bułeczki możecie dodać drobniutko posiekane suszone pomidory lub oliwki, będzie wytrawnie i równie pysznie!

SKŁADNIKI:

  • 400 g mąki pszennej
  • 80 ml mleka
  • 200 ml letniej wody
  • łyżeczka cukru pudru
  • 7 g suchych drożdży (lub 20 g drożdży świeżych)
  • płaska łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE:

W większej misce mieszam płynne składniki, dodaję drożdże i cukier puder, mieszam. Następnie wsypuję przesianą mąkę oraz sól, mieszam mikserem przez kilkanaście minut, by dobrze wyrobić ciasto.  Powinno być gładkie, miękkie i elastyczne.

Przykrywam je bawełnianą ściereczką i odstawiam na 60 minut w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto delikatnie i krótko wyrabiam jeszcze ręką, dzielę na 9-10 porcji, formuję bułeczki. Układam je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Głęboko nacinam tępą stroną długiego noża oprószoną mąką. Tak przygotowane bułeczki odstawiam na 30 minut. Po tym czasie, gdy urosną można raz jeszcze naciąć je nożem.

Piekarnik nagrzewam do temp. 210 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Bułeczki piekę na środkowej półce przez 12-17 minut. Bułeczki domowe gotowe!

Smacznego 🙂


Inspiracja: WhitePlate.

8 odpowiedzi do “BUŁECZKI DOMOWE”

  1. Jestem leniwa do takich domowych bułek ale te z chęcią zrobię. Zjadłabym od razu czestujac meza. Smaczne to ujęcie! 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.