Bułeczki odrywane

Proste bułeczki odrywane zaledwie z kilku podstawowych składników, które wykonasz w chwilę. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, zostawić do wyrośnięcia i piec. Bułeczki wychodzą puszyste i mięciutkie. Polecam Ci przepis na bułeczki odrywane, idealne na śniadanie lub kolację.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 8 g suchych drożdży
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki drobnego cukru
  • do posypania czarnuszka, czarny sezam lub mak

Uwagi do przepisu:

  • Do przygotowania przepisu możesz wykorzystać mąkę typu 00, idealną do wypieków pizzy, foccacci czy bułeczek.
  • Jeśli nie masz – zamiast suchych drożdży dodaj świeże – opakowanie 7 g lub 8 g będzie odpowiednikiem 20 g świeżych drożdży.
  • Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
  • Składniki mam w temp. pokojowej.

PRZYGOTOWANIE:

Do miski przesiewam mąkę, wsypuję suche drożdże, sól, cukier oraz oliwę (lub zamiennie olej, np. z pestek winogron). Wlewam ciepłą wodę, ciasto mieszam drewnianą łyżką, następnie wyrabiam dłońmi do połączenia. Ciasto lekko się klei, nie przejmuj się tym.

Odstawiam je na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Można wstawić je do delikatnie nagrzanego piekarnika, np. do maksymalnej temp. 25-30 st. C, tak by nie zaparzyć drożdży. Przykrywam miskę bawełnianą ściereczką.

Ciasto powinno podwoić swoją objętość, jeśli nie – potrzymaj je jeszcze kilka minut dłużej.

Po tym czasie wyrabiam ciasto lekko podsypując je mąką, formuję bułki, mniejsze lub większe.

Formuję bułki, u mnie wielkości pomarańczy, układam w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na 15 minut.

Przed wstawieniem do piekarnika bułki smaruję delikatnie niewielką ilością oliwy, robię to pędzelkiem. Możesz je także delikatnie spryskać zimną wodą, dzięki czemu po upieczeniu będą ładnie rumiane. Posyp je czarnuszką, czarnym sezamem lub makiem.

Piekarnik ustawiam na 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam bułki na środkową półkę piekarnika i piekę bułeczki przez 30 minut, do ładnego złotego koloru.

Bułeczki odrywane możesz wyjąć od razu po upieczeniu.

Smacznego.

Jedna odpowiedź do “Bułeczki odrywane”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.