Bułeczki paprykowo-ziołowe z tartym grana padano – musicie wypróbować! 🙂 Podaję je z różnymi domowymi pastami, np. z ciecierzycy lub makreli i twarogu, dekoruję ogórkiem lub pomidorem.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej lub tortowej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 łyżeczka drożdży instant (sypkich)
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta drobnej soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- większa startego sera grana padano (możesz zastąpić go innym dobrym gatunkowo i twardym)
- papryka słodka, bazylia
- 1 jajko
Przygotowanie:
W misce wymieszaj obie mąki, sól, drożdże, cukier, sól, paprykę i bazylię.
Wlej letnie mleko wraz z olejem, wyrób ręką gładkie ciasto. Nie powinno kleić się do rąk. Gdy jest za rzadkie dodaj mąki, gdy za twarde dolej letniego mleka. Ciasto powinno odchodzić od rąk.
Przykryj ściereczką, odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie uformuj kulki wielkości mniejszej okrągłej bułeczki, lekko spłaszcz (pamiętaj, że jeszcze wyrosną). Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o odstępach.
Odstaw w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny. Po tym czasie posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem, zrób nożem delikatne wcięcie wzorku iksa, posyp startym grana padano. Piecz 30 min. w temp. 180C.
Polecam i życzę smacznego;)