Bułeczki z suszonymi śliwkami i suszonymi pomidorami

Jeszcze ciepłe bułeczki delikatnie kroję, smaruję masłem i podaję z domowymi konfiturami. Drugą wersja jest twarożek ze szczypiorem i cebulą z dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Są to dla nas jedne z najlepszych domowych śniadań w weekendy 🙂

Pulchne okrągłe bułeczki z suszonymi śliwkami i suszonymi pomidorami – polecam! 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej lub tortowej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka drożdży instant (sypkich)
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta drobnej soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • większa garść suszonych śliwek i suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1 jajko
  • ulubione ziarna do posypania, np.: dynia, słonecznik, sezam, mak, gruboziarnista sól – do woli:)

Przygotowanie:

W misce wymieszaj obie mąki, sól, drożdże, miód, wrzuć pokrojone w kostkę suszone śliwki.

Wlej letnie mleko wraz z olejem, wyrób ręką gładkie ciasto. Nie powinno kleić się do rąk. Gdy jest za rzadkie dodaj mąki, gdy za twarde dolej letniego mleka. Ciasto powinno odchodzić od rąk.

Przykryj ściereczką, odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie uformuj kulki wielkości mniejszej okrągłej bułeczki, lekko spłaszcz (pamiętaj, że jeszcze wyrosną). Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o odstępach.

Odstaw w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny. Po tym czasie posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem, posyp ulubionymi ziarnami. Ja wykorzystałam ziarna dyni. Możesz użyć słonecznika, maku, sezamu, gruboziarnistej soli lub lekko startego parmezanu. Piecz 30 min. w temp. 180C.

Polecam i życzę smacznego 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.