Bułeczki zakręcone

Puszyste i bardzo smaczne drożdżowe bułeczki zakręcone. Bułeczki domowe z mojego przepisu wychodzą niezwykle miękkie w środku, z chrupiącą skórką. To bułeczki, które przed wstawieniem do piekarnika możesz posypać wszelakimi ziarnami  np. słonecznika, dyni, a także sezamem, makiem, czarnuszką, suszonymi pomidorami, ziołami… Podasz je do wszelakich past, np. pasty jajecznej lub pasty z tuńczyka. Bułeczki są chrupiące, puszyste i długo zachowują świeżość. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na bułeczki zakręcane.

Bułeczki zakręcone

Zasmakuj Kuchni


SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ płaskiej łyżeczki soli
  • 7 g suchych drożdży
  • 130 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki oleju

Dodatkowo: mleko do wysmarowania bułeczek przed pieczeniem oraz ziarna do posypania bułeczek (do wyboru): suszony rozmaryn, sezam, gruboziarnista sól, czarnuszka, pestki dyni, suszone pomidory, kminek…


Uwagi do przepisu:

Drożdże suszone możesz zastąpić 20 g świeżymi, postępuj wtedy podobnie jak w przepisie poniżej robiąc zaczyn.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.


PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj i odmierz wszystkie składniki. Mleko lekko podgrzej w rondelku. Ma być lekko ciepłe, ale nie gorące.

Mleko przelej do miski i wsyp do niego całą saszetkę suszonych drożdży (7 lub 8 g) oraz łyżeczkę cukru.

Składniki wymieszaj rózgą lub widelcem i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Miseczkę przykryj ściereczką.

Porada. Możesz rozgrzać piekarnik do temp. maksymalnie 35 st. C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu), wyłączyć go i tam wstawić miseczkę z rozczynem.

Po 20 minutach wyjmij miseczkę z piekarnika. Zauważysz, że rozczyn zaczął buzować i wyrósł.

Do większej miski przesiej 1,5 szklanki mąki pszennej, wsyp połowę płaskiej łyżeczki soli, wymieszaj.

Żółtko wymieszaj z czterema łyżkami oleju.

Pracujące drożdże wlej do miski z mąką, dodaj żółtko wymieszane z olejem.

Składniki wymieszaj, najpierw łyżką, potem rękoma. Ciasto trochę się klei, możesz je delikatnie podsypać mąką, lecz nie za dużo, bo bułeczki wyjdą twarde.

Z elastycznego i dobrze wyrobionego ciasta utwórz kulę. Przykryj ją ściereczką, folią spożywczą lub folią aluminiową i odłóż w ciepłe miejsce na 70 minut.

Miskę z ciastem możesz wstawić do nagrzanego do 35 st. C piekarnika podobnie jak z wcześniej przygotowanym rozczynem.

Po 70 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Przygotuj sporą drewnianą deskę lub stolnicę, lekko podsyp je mąką. Ciasto krótko wyrób, podziel na równe kawałki.

Z każdego kawałka uformuj wałek. Każdy wałek powinien być w środku trochę grubszy i cieńszy na końcach.

Z wałeczków formuj zakręcone bułeczki. Złóż je w połowie i skręć, zlep końce.

Postępuj tak z każdym kawałkiem ciasta. Zakręcone ciasto na bułeczki ułóż na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Z mojego przepisu wyszło pięć sporych zakręconych bułeczek. Możesz przygotować ich więcej, np. z podwójnej porcji ciasta lub z otrzymanego w tym przepisie utworzyć mniejsze, cieńsze i krótsze bułeczki.

Piekarnik nagrzej do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Przed wstawieniem bułeczek do piekarnika posmaruj je mlekiem. Najlepiej zrobisz to przy pomocy silikonowego pędzelka.

Bułeczki posyp suszonym rozmarynem, czarnuszką, suszonymi pomidorami, grubą solą, pestkami słonecznika..

Zakręcone bułeczki piecz na środkowej półce piekarnika przez 20 minut.

Upieczone i wystudzone bułeczki przechowuj zawinięte luźno w papier śniadaniowy, torebkę lub w folii aluminiowej. Zachowają świeżość do 3 dni.

Zakręcone bułeczki smakują z wszelakimi pastami, wędlinami, serami. Możesz je lekko podgrzać przed podaniem , rwać na kawałki i polać delikatnie oliwą. Wypróbuj także mój przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu chlebek czosnkowy.

Smacznego

Bułeczki zakręcone

Zasmakuj Kuchni

6 odpowiedzi na “Bułeczki zakręcone”

Skomentuj Daga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *