BUŁECZKI ZE SŁONECZNIKIEM

Bułeczki śniadaniowe to świetny pomysł na domowy i prosty wypiek, nawet dla początkujących. Możecie je upiec posypane ziarnami słonecznika, pestek dyni lub sezamu. Przepis na bułeczki domowe, który wykonacie przez cały rok. Bułeczki wychodzą bardzo miękkie, puchate, idealne na weekendowe śniadanie. Do domowych bułeczek polecam wszelakie pasty na kanapki, np. pastę jajeczną oraz twarożek na kanapki.

Bułeczki śniadaniowe ze słonecznikiem


SKŁADNIKI:

  • Rozczyn: 20 g świeżych drożdży + 50 ml letniego mleka + 2 łyżki cukru + 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml letniego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 żółtka
  • 80 g masła, roztopionego i wystudzonego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • na wierzch: kilka łyżek mleka oraz ziarna słonecznika do posypania

Uwagi do przepisu:

Zamiast świeżych drożdży można użyć drożdży suchych – opakowanie 7 lub 8 g. Wtedy nie trzeba robić rozczynu – wystarczy wymieszać składniki i odstawić ciasto do wyrośnięcia.
Do przygotowania domowych bułeczek możecie wykorzystać mleko zwierzęce lub roślinne.
Przygotowane i ułożone na blaszce bułeczki można posypać sezamem jasnym lub czarnym, pestkami dyni, a nawet niezbyt słodką kruszonką.


PRZYGOTOWANIE:

Przygotowuję rozczyn ze świeżych drożdży. W tym celu do miseczki kruszę świeże drożdże, dodaję 2 łyżki cukru, mąkę oraz 50 ml letniego mleka. Mieszam, odstawiam w ciepłe miejsce na 10-12 minut do wyrośnięcia.

Do sporej miski wsypuję 500 g mąki oraz dodaję resztę składników na ciasto oraz wyrośnięty rozczyn ze świeżych drożdży. Wyrabiam rękoma gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiam na 70 minut do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Najczęściej lekko nagrzewam piekarnik, wyłączam i wkładam miskę z ciastem.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra + dół, bez termoobiegu.

Po tym czasie odsłaniam ciasto i ponownie lekko wyrabiam.

Ciasto dzielę na 12 równych kawałków. Formuję lekko podłużne bułeczki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję wierzch mlekiem i posypuję ziarnami słonecznika.

Bułeczki wstawiam na środkową półkę piekarnika, piekę przez 20-23 minut. Gotowe wyjmuję, studzę, podaję.

Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego 😉

6 odpowiedzi na “BUŁECZKI ZE SŁONECZNIKIEM”

      1. Przepis rewelacyjny. Bułeczki wyszły bardzo puszyste i miękkie.
        Dziękuję to mój pierwszy wypiek tego typu;)

        Mąż do pracy zabrał a w środku salata i kotlecik mielony z papryką:-)

Skomentuj Dominika Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *