Pyszne, domowe bułeczki śniadaniowe, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Najlepsze są świeżo podane z piekarnika posmarowane masłem i domową konfiturą z sezonowych owoców.
Bułki śniadaniowe
SKŁADNIKI NA ROZCZYN:
- 20 g świeżych drożdży
- 50 ml letniego mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżka drobnego cukru
- 2 żółtka
- 200 ml letniego mleka
- 80 g masła, roztopionego i wystudzonego
- spora szczypta soli łyżeczki soli
DODATKOWO:
- kilka łyżek mleka – do wysmarowania bułek przed pieczeniem
Uwagi do przepisu:
Zamiast świeżych drożdży można użyć drożdży suchych – opakowanie 7 lub 8 g. Wtedy nie trzeba robić rozczynu – wystarczy wymieszać składniki i odstawić ciasto do wyrośnięcia.
Przygotowane i ułożone na blaszce bułeczki można posypać sezamem jasnym lub czarnym, pestkami dyni, słonecznikiem, a nawet kruszonką.
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowuję rozczyn – w tym celu do miseczki kruszę świeże drożdże, dodaję 2 łyżki cukru, mąkę oraz 50 ml letniego mleka. Mieszam, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Do sporej miski wsypuję 500 g mąki, dodaję resztę składników na ciasto oraz wyrośnięty rozczyn ze świeżych drożdży. Wyrabiam rękoma gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiam na 70 minut do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Najczęściej lekko nagrzewam piekarnik na 35 st. C, wyłączam i wkładam miskę z ciastem.
Po tym czasie odsłaniam ciasto i ponownie lekko wyrabiam.
Ciasto dzielę na 12 równych części. Formuję lekko podłużne bułeczki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję wierzch mlekiem. Odstawiam na 5 minut. Po tym czasie nacinam bułki tępą stroną dużego noża. Robię to lekko wciskając nóż, do ok. ¾ głębokości.
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra + dół, bez termoobiegu.
Bułeczki wstawiam na środkową półkę piekarnika, piekę przez 20-23 minut. Gotowe wyjmuję, studzę, podaję.
Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego 😉
Zasmakuj Kuchni
Bułeczki wyglądają smakowicie :).
Dziękuję 🙂👍
Fajny przepis na weekend ;))
🙂👍