Bułki śniadaniowe

Pyszne, domowe bułeczki śniadaniowe, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Najlepsze są świeżo podane z piekarnika posmarowane masłem i domową konfiturą z sezonowych owoców.

Bułki śniadaniowe


SKŁADNIKI NA ROZCZYN:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 ml letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • 200 ml letniego mleka
  • 80 g masła, roztopionego i wystudzonego
  • spora szczypta soli łyżeczki soli

DODATKOWO:

  • kilka łyżek mleka – do wysmarowania bułek przed pieczeniem

Uwagi do przepisu:

Zamiast świeżych drożdży można użyć drożdży suchych – opakowanie 7 lub 8 g. Wtedy nie trzeba robić rozczynu – wystarczy wymieszać składniki i odstawić ciasto do wyrośnięcia.
Przygotowane i ułożone na blaszce bułeczki można posypać sezamem jasnym lub czarnym, pestkami dyni, słonecznikiem, a nawet kruszonką.


PRZYGOTOWANIE:

Przygotowuję rozczyn – w tym celu do miseczki kruszę świeże drożdże, dodaję 2 łyżki cukru, mąkę oraz 50 ml letniego mleka. Mieszam, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Do sporej miski wsypuję 500 g mąki, dodaję resztę składników na ciasto oraz wyrośnięty rozczyn ze świeżych drożdży. Wyrabiam rękoma gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiam na 70 minut do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Najczęściej lekko nagrzewam piekarnik na 35 st. C, wyłączam i wkładam miskę z ciastem.

Po tym czasie odsłaniam ciasto i ponownie lekko wyrabiam.

Ciasto dzielę na 12 równych części. Formuję lekko podłużne bułeczki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję wierzch mlekiem. Odstawiam na 5 minut. Po tym czasie nacinam bułki tępą stroną dużego noża. Robię to lekko wciskając nóż, do ok. ¾ głębokości.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra + dół, bez termoobiegu.

Bułeczki wstawiam na środkową półkę piekarnika, piekę przez 20-23 minut. Gotowe wyjmuję, studzę, podaję.

Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego 😉

Zasmakuj Kuchni

4 odpowiedzi na “Bułki śniadaniowe”

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *