Bułki z oliwkami

Bułeczki drożdżowe z oliwkami pieczone w jednej formie, odrywane i maczane w aromatycznej oliwie np. z dodatkiem czosnku lub chili to świetna propozycja na kolację lub imprezowy stół. Bułeczki są bardzo puchate, lekko słodkie i wytrawne zarazem, dzięki dodatkowi oliwek. Do ciasta możesz dodać zamiennie inne dodatki, np. posiekane suszone pomidory, kapary, zielone oliwki, a wierzch posypać sezamem lub makiem. Takie bułeczki podasz na śniadanie, np. z twarożkiem na kanapki.

Bułki odrywane z oliwkami


SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 120 g czarnych oliwek
  • 20 g świeżych drożdży
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki drobnego cukru

Porady do przepisu:

  • Bułeczki piekę w tortownicy o średnicy 20 cm.
  • Do przygotowania przepisu możesz wykorzystać mąkę typu 00, idealną do wypieków pizzy, foccacci czy bułeczek.
  • Jeśli nie masz – zamiast świeżych drożdży wsyp suche – opakowanie 7 g lub 8 g będzie odpowiednikiem 20 g świeżych drożdży.
  • Możesz formować bułeczki o dowolnej wielkości i układać je wtedy do proporcjonalnie większej/mniejszej formy, nawet prostokątnej czy kwadratowej.
  • Przed samym włożeniem bułeczek do piekarnika możesz je delikatnie spryskać zimną wodą, dzięki czemu po upieczeniu będą ładnie rumiane.
  • Z przepisu możesz upiec bułeczki, które ułożysz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – możesz je wtedy posypać dodatkowo sezamem lub gruboziarnistą solą.
  • Oliwę możesz zastąpić olejem z pestek winogron, olejem ryżowym, nawet oliwą smakową, np. domową oliwą czosnkową.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki mam w temp. pokojowej.

PRZYGOTOWANIE:

Oliwki drylowane kroję w plasterki lub w większe kawałki.

Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokruszone drożdże, sól, cukier oraz oliwę (lub zamiennie olej, np. z pestek winogron). Wlewam ciepłą wodę oraz posiekane oliwki, ciasto mieszam drewnianą łyżką, następnie wyrabiam dłońmi do połączenia. Ciasto lekko się klei, nie przejmuj się tym.

Odstawiam je na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Można wstawić je do delikatnie nagrzanego piekarnika, np. do maksymalnej temp. 25-30 stopni, tak by nie zaparzyć drożdży. Przykrywam miskę bawełnianą ściereczką.

Ciasto powinno podwoić swoją objętość, jeśli nie – potrzymaj je jeszcze kilka minut dłużej.

Po tym czasie wyrabiam ciasto lekko podsypując je mąką, formuję bułki, mniejsze lub większe.

Piekarnik ustawiam na temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Dno tortownicy wysypuję mąką pszenną.

Formuję bułki, u mnie wielkości pomarańczy, układam w blaszce i odstawiam na 15 minut.

Przed wstawieniem do piekarnika bułki smaruję delikatnie niewielką ilością oliwy, robię to pędzelkiem.

Tak przygotowane bułeczki wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę 25 minut.

Po upieczeniu można od razu odrywać bułeczki i zjadać, np. maczane w aromatycznej oliwie, posmarowane masłem lub masłem czosnkowym.

Smacznego 😉

4 odpowiedzi na “Bułki z oliwkami”

  1. Najlepsze i najprostsze jakie do tej pory robiłam. Świetny przepis. Dodałam pół na pół z oliwkami zielonymi. Czy następnym razem mogę dodać suszonych pomidorów? Moja mama uwielbia. Sprawie jej tym radosc:)
    Magdalena

Skomentuj Emil Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *