Buraki pieczone

Uwielbiam je w tej wersji, bo zachowują swój cały smak, aromat, piękny i głęboki kolor. Tak upieczone są podstawą do wielu dań w kuchni. Pieczone buraki podaję posiekane w słupki czy talarki do obiadu, wykorzystuję jako bazę do buraczków tartych z dodatkiem jabłka i przypraw (na ciepło lub zimno), przygotowuję z nich pyszne i delikatne zupy, barszcze, zupy typu krem. Polecam także przepis na zupę krem z buraków, z dodatkiem innych warzyw i przypraw, jest rewelacyjna!

Posiekane w kostkę są jedną z ulubionych, zdrowych przekąsek mojej Córci. Są pyszne, nie ma co! Polecam buraki pod każdą postacią 🙂

Buraki pieczone

SKŁADNIKI:

  • dowolna ilość buraków, u mnie 4 szt. (1140 g)
  • folia aluminiowa
  • opcjonalnie: oliwa smakowa, którą nacieramy buraki

PRZYGOTOWANIE:

Buraki szoruję, osuszam, zawijam każdego szczelnie w folię aluminiową. Jeśli używam smakowej oliwy to przed owinięciem dobrze rozsmarowuję ją na każdym buraku (nie obieram).

Blachę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia lub układam owinięte buraki w naczyniu żaroodpornym.

Wstawiam na środkową półkę piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. Piekę bez termoobiegu (grzaniem góra plus dół) przez 2 godziny.

Czas może się różnić w zależności od rodzaju i mocy piekarnika. Po 1,5 godzinie sprawdźcie widelcem czy są wystarczająco miękkie. Moje buraki pieczone po 2 godzinach były idealne, takie jak lubię, gotowe do dalszej obróbki.

Wyjmuję i studzę na blacie. Po tym czasie ściągam folię i obieram delikatnie, kroję i podaję.

SMACZNEGO!

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.