Pieczone buraki

Pyszne, słodkie i aromatyczne pieczone buraki są podstawą wielu dań w kuchni. Z ich dodatkiem przygotujesz wiele smacznych sałatek na kolację, imprezę; wystarczy garść rukoli, roszponki, feta, orzechy włoskie… Z pieczonych buraków przygotujesz buraczki tarte lub drobno krojone do obiadu, buraczki wiórki do słoików. Możesz wykorzystać je do ugotowania pysznej, domowej zupy buraczkowej, zupy krem, past na kanapki. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pieczone buraki.

Buraki pieczone


SKŁADNIKI:

  • 5 buraków
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Dodatkowo: folia aluminiowa.


Uwagi do przepisu:

  • Ilość buraków jest dowolna.
  • Dodatek oliwy i przypraw nie jest konieczny.
  • Wyszorowane i osuszone buraki (bez obierania) możesz upiec bez folii aluminiowej. Wystarczy, że ułożysz je w naczyniu żaroodpornym z pokrywką.

PRZYGOTOWANIE:

Buraki szoruję pod bieżącą wodą, wycieram ręcznikiem papierowym. Buraków nie obieram.

Każdego buraka układam pojedynczo na kawałku folii aluminiowej, polewam łyżką oliwy, lekko nacieram, solę i pieprzę.

Na każdego buraka przypada kawałek folii aluminiowej i jedna łyżka oliwy. Do przepisu możesz wykorzystać oliwę smakową. Polecam domową oliwę czosnkową.

Blachę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Układam buraki w folii.

Możesz je również ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wtedy nie ma potrzeby wykładać blaszki papierem do pieczenia.

Buraki w folii wstawiam na środkową półkę piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. Buraki piekę bez termoobiegu (programem grzanie góra plus dół) przez 100 minut.

20 minut przed końcem pieczenia kontroluję widelcem stopień miękkości buraków.

Czas może ulec zmianie w zależności od wielkości buraków, a także rodzaju i mocy piekarnika.

Miękkie buraki wyjmuję i studzę na blacie. Ostudzone buraki wyjmuję z folii, obieram, wykorzystuję do potraw.

Smacznego

Pieczone buraki

2 odpowiedzi na “Pieczone buraki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *