BURGERY (KOTLETY) Z WOŁOWINY

Burgery z wołowiny, soczyste i aromatyczne. Kotlety po mojemu – z tartą cebulką i marchewką. Można je przygotować na dwa sposoby: obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju jak mielone lub bez bułki usmażyć na patelni grillowej. Gotowe burgery podaję na talerzu, z brokułami z wody (lub patelni), buraczkami tartymi i frytkami, na bogato! Można także w bułce z dodatkiem sałaty, ogórka kiszonego, pomidora, cebuli czerwonej, sosu majonezowego i ketchupu. Dziś u mnie wersja na talerzu. Gdy komponuję gotowe danie cieszę się jak nic, bo obiady domowe są najzdrowsze i już. Polecam burgery a la kotlety mielone z wołowiny z tartą cebulą i marchewką.

SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa z wołowiny, u mnie antrykot – świeżo zmielonego
  • 1 średnia cebula obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 marchewka starta na tarce o dużych oczkach
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanka gazowanej wody
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • szczypta mielonej kolendry, ostrej papryki i czosnku
  • olej do smażenia i bułka tarta do obtoczenia kotletów lub patelnia grillowa – bez bułki i bez oleju
  • do podania buraczki tarte, brokuły z wody lub patelni, frytki/ziemniaki z wody albo bułka z dodatkami

PRZYGOTOWANIE BURGERÓW:

Mięso mielone z wołowiny wkładam do większej miski, dodaję startą cebulę i marchewkę. Dodaję jajka oraz wodę, przyprawiam dobrze, wyrabiam dokładnie ręką. Tak przygotowane mięso odstawiam na 30 minut.

Po tym czasie rozgrzewam olej na patelni, z mięsa formuje okrągłe lekko spłaszczone burgery, obtaczam w bułce tartej i smażę na złoto z obu stron. Podaję od razu.

Smacznego 🙂

Jedna odpowiedź do “BURGERY (KOTLETY) Z WOŁOWINY”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.