Dziś przepis na kotleciki z mięsa indyczego z dodatkiem musztardy i aromatycznego świeżo i drobno krojonego szczypioru.
Delikatne, ale zarazem wyczuwalne w smaku i soczyste. Pamiętajcie, aby były soczyste i ładnie się rumieniły dodajcie wodę gazowaną.
Smacznego! 🙂
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 6 średnich pieczarek
- jajko
- 1 średnia cebula
- 1 średni pęczek szczypioru
- około pół szklanki wody gazowanej
- łyżka gładkiej ostrzejszej musztardy
- masło klarowane do smażenia
przyprawy (do smaku, według uznania):
- sól, pieprz, papryka ostra, bazylia
Wykonanie:
W miseczce ułóż mięso, dodaj jajko, starte na grubszych oczkach pieczarki, drobno posiekaną cebulkę, musztardę i wodę (wody dolewaj powoli, tak by uzyskać gładką masę, ale nie za rzadką). Przypraw, dobrze wymieszaj, dodaj drobno posiekany szczypior.
Na rozgrzanej patelni smaż na rumiano kotlety robiąc z nich kule i lekko spłaszczając na kształt burgera. Daj na samym początku więcej masła klarowanego, później nie będziesz musiał dodawać, co jest lepsze, bo mięso nie będzie tak chłonąć tłuszczu.
Odsącz na papierowym ręczniku, podawaj z kapustą pekińską i bułką. Choć ja podałam je obok maślanego ryżu 😉 Smacznego 🙂