Burgery z indyka, kolendry i kminku

Zamiast wieprzowiny wykorzystałam mięso indycze. Dzięki aromatycznym przyprawom burger jest inny niż wszystkie. Pachnie wyjątkowo, jest soczysty w środku i zrumieniony na zewnątrz.

Sekret tkwi w dodaniu gazowanej wody i świeżo zmielonych przypraw, tj. kolendry i kminku.

Podawajcie w bułce z dodatkami jak do hamburgera. Możecie też dodać je do obiadu, wystarczy jakaś sałatka, np. z sałaty maślanej i jogurtu, do tego ziemniaki lub ryż…:)

Składniki (na 7 burgerów):

  • 500 g mięsa świeżo zmielonego z indyka
  • 1 średnia cebula
  • masło klarowane
  • sól, pieprz
  • 1,5 łyżeczki kolendry w ziarnach
  • łyżeczka kminku całego (nie utartego)
  • 1/3 szklanki gazowanej wody

Przygotowanie:

Cebulkę drobno posiekaj, podsmaż na klarowanym maśle. W misce wymieszaj mięso z cebulką, dodaj sól i pieprz oraz świeżo zmielone, np. w moździerzu kolendrę i kminek, dolej wody. Wymieszaj, formuj kulki, spłaszczaj je i smaż na rozgrzanym klarowanym maśle.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.