Burrata

Burrata to włoski ser wytwarzany z mozzarelli i śmietanki. Jest miękki, delikatny w smaku z dodatkiem mięciutkiej śmietanki w środku. Burratę podasz z rozmaitymi warzywami i dodatkami w postaci sałat, wędlin stanowiąc kompletny posiłek na śniadanie lub kolację. To także super zdrowa przekąska w ciągu dnia. Poniżej propozycje podania. Zapraszam po inspiracje podania sera burrata.

Burrata


Świetnie smakuje podana z posiekanymi świeżymi lub grillowanymi warzywami:

  • awokado,
  • pomidorkami koktajlowymi lub pomidorem,
  • papryką kolorową,
  • grillowaną cukinią lub bakłażanem,
  • świeżym ogórkiem,
  • oliwkami,
  • cebulką, także czerwoną.

Burratę podaję na półmisku delikatnie skropioną oliwą i sokiem z cytryny. Dodaję paprykę, pomidory, cebulkę, oliwki. Warzywa marynowane i suszone pomidory z zalewy też pasują.

Do tego grzanki lub świeże pieczywo, np. bagietka, kajzerki. Danie wzbogacisz smarując pieczywo ulubioną pastą na kanapki, z tuńczyka, jajeczną, pesto bądź tapenadą, która w wyrazisty sposób zaostrzy smak sera. Burratę polej delikatnie oliwą lub oliwą czosnkową, sokiem z cytryny, pomarańczy.. Dodatkiem witamin będą sałaty – rukola, bazylia, mięta, kolendra, sałata rzymska, ulubiony mix sałat.

Oprócz śniadania burratę podasz jako przystawkę. Wystarczy na półmisku posiekać pomidory z cebulką i czosnkiem, skropić oliwą. Ułożyć pokrojoną w kostkę lub plastry burratę, polać sokiem z cytryny, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. To prosta i niezwykle pyszna przekąska na imprezę.

To świetny składnik sałatek, zapiekanek, grzanek, pizzy. Może stanowić idealny dodatek do deski serów i wędlin.

Podasz ją także jako dodatek do sałaty z owocami. Dzięki swojemu posmakowi pasuje do takich owoców jak truskawki, maliny, winogrona, borówki, jagody..

Tak delikatny w smaku ser podasz także z orzechami włoskimi, nerkowcami oraz szynką dojrzewającą. Danie warto polać oliwą i skropić sokiem z cytryny, posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego.

Zasmakuj Kuchni

3 odpowiedzi na “Burrata”

  1. Dziękuję za ten wpis;)) miałam i co tu robic:) Już wiem. Podam z grillowaną cukinią i pomidorkami koktajlowymi i grzankami.
    Dziękuję!

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *