BURRITO

Aromatyczny sos mięsny z ryżem, czerwoną fasolą, cebulą, passatą i przyprawami zawinięty w plackach tortilli. Podpieczone lub zgrillowane na chrupko burrito podane z sosem pomidorowym, pomidorowym ostrym lub czosnkowym z ziołami smakuje obłędnie. Burrito finalnie świetnie smakuje także ze śmietaną kwaśną i np. świeżo posiekaną kolendrą. Jeśli chcecie to przed zawinięciem tortilli możecie na farsz posypać tarty ser. Pyszny, sprawdzony przepis na domowe i moje burrito, polecam 😉

SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (opcjonalnie z indyka)
  • 1 cebula posiekana drobno
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 500 g passaty
  • opcja: 1/2 ostrej papryczki chili posiekanej
  • 1/2 szklanki sypkiego ryżu
  • 400 g puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu 220 g)
  • przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka cukru pudru, oregano, słodka i ostra papryka
  • oliwa
  • 4 placki tortilli

PRZYGOTOWANIE:

Na oliwie podsmażam cebulę z czosnkiem, gdy się zeszkli dodaję mięso. Przesmażam, mieszam. Gdy mięso zmieni kolor na jasny dodaję (opcja) posiekaną papryczkę chili, przyprawy, odsączoną z zalewy czerwoną fasolę.

Ryż gotuję w osolonej wodzie, odcedzam i dodaję do mięsa na patelni. Mieszam, dodaję passatę, w razie potrzeby przyprawiam jeszcze do smaku.

Na każdy placek tortilli nakładam na bogato farsz, zwijam w rulon, układam w naczyniu żaroodpornym lub na patelni grillowej. Grilluję/podpiekam kilka minut. Podaję z sosami i sałatką, np. z rukoli, pomidorków i oliwek.

Smacznego 🙂

4 odpowiedzi na “BURRITO”

  1. Robię już drugi raz z tego przepisu. Pychotka! Cała rodzina ma radość jedzenia. Dodatkowo polewam je sosem pomidorowym
    Pycha.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *