CALZONE

Calzone przygotujecie przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Poniżej przepis na calzone z warzywami i szynką, opis krok po kroku wraz ze zdjęciami. Pieczonego i dużego pieroga można dowolnie faszerować warzywami, mięsem, serami. Świetnie smakuje podane z sosem pomidorowym, udekorowane listkami świeżej bazylii. Calzone to danie, które podacie zarówno na co dzień, w weekend lub na rodzinną uroczystość.

Cazlone z warzywami i szynką

Zasmakuj Kuchni


SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • łyżeczka cukru pudru
  • łyżeczka soli

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 1 mała czerwona papryka
  • 150 g dobrej wędliny lub kiełbasy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 nieduża cukinia
  • 140 g tartego żółtego sera
  • 2 nieduże pomidory
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka
  • kilka porwanych na mniejsze kawałki listków świeżej bazylii

Dodatkowo potrzebujesz 1 jajka, by posmarować wierzch calzone przed pieczeniem.


Uwagi do przepisu:

Z przepisu wyszły 3 duże pierogi calzone oraz 2 mniejsze.
Do farszu możecie dodać kilka pieczarek, a zamiast sera żółtego drobno posiekaną mozzarellę.
Zamiast wędliny można dodać posiekaną drobno kiełbasę, kawałki piersi kurczaka lub parówki. Można także zrezygnować z dodatku mięsa.
Calzone przez pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub makiem.
Jeśli zostanie Wam farszu możecie podać go z makaronem lub ryżem.


PRZYGOTOWANIE:

Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta.

Farsz możecie przyrządzić nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce pod przykryciem. Przed faszerowaniem calzone warto go trochę podgrzać, spróbować i ewentualnie doprawić.

Zagniatam ciasto – w tym celu w większej misce mieszam mąkę, zimne posiekane masło, 2 żółtka, śmietanę, po łyżeczce soli i cukru.

Zagniatam na gładkie ciasto.

Ciasto owijam folią i wkładam do lodówki na 35 minut.

W tym czasie przygotowuję farsz. Na oliwie przesmażam posiekane w drobną kostkę warzywa: paprykę, czosnek, posiekaną wędlinę oraz cebulę. Gdy cebula zmięknie dodaję drobno pokrojoną cukinię i pomidory, przyprawiam. Smażę kilka minut, po czym wyłączam gaz, dodaję tarty ser i posiekaną bazylię, mieszam, ewentualnie ponownie doprawiam do smaku.

Farsz odstawiam na bok, w międzyczasie przygotowuję calzone. W tym celu szykuję stolnicę, okrągły, płaski, większy talerz, nóż do wykrawania ciasta oraz trochę mąki do podsypywania ciasta.

Z ciasta odrywam kawałki, wałkuję na grubość ok. 4-4,5 mm, układam płaski talerz do góry dnem i wykrawam nożem krążek.

Na jeden bok układam sporą porcję farszu.

Ciasto składam na pół i zlepiam dokładnie – postępuję podobnie jak z pierogami.

Następnie formuję z brzegów ozdobną falbankę.

Tak postępuję z każdym rozwałkowanym kawałkiem ciasta, do wyczerpania ciasta i farszu.

Układam po 2 calzone na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik ustawiam na 200 st. C. Wybieram program grzanie góra + dół, bez termoobiegu. Każdego pieroga smaruję roztrzepanym jajkiem, robię to przy pomocy pędzelka.
Calzone wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę przez ok. 23-28 minut. Czas może się różnić w zależności od wielkości calzone i grubości ciasta.

Calzone podaję z sosem pomidorowym udekorowane świeżymi listkami bazylii.
Calzone smakuje także odgrzane z piekarnika następnego dnia. Warto zawinąć je szczelnie np. w folię aluminiową i przechować w lodówce.

Smacznego 😉

Calzone

Zasmakuj Kuchni

6 odpowiedzi do “CALZONE”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.