Cantucci z migdałami

Cantuccini, charakterystyczne włoskie twarde ciasteczka z migdałami, idealne do wieczoru z winem lub popołudniowej kawy/herbaty (dobrze jest je zanurzyć, aby zmiękły). Są szybkie w przygotowaniu, jak na większość ciastek przystało 😉 piecze się je dwa razy, przez co są bardzo chrupiące. Najpierw w formie rulonika, następnie podpieka pokrojone w plastry kawałki. Są twarde, chrupiące, kruche, dla mnie ciastka inne niż wszystkie. To smaczny włoski dodatek do rodzinnego deseru i popołudniowego napoju.

Cantuccini z dużą ilością posiekanych migdałów o cudownym cytrusowym aromacie, kruche, chrupiące, idealne na każde popołudnie!

Cantuccini z migdałami

Polecam także:

Cantucci

Cantucci z czekoladą

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 90 g cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • łyżeczka startej na drobnych oczkach skórki z pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego lub cytrynowego
  • 100 g migdałów bez skórki, jeśli masz ze skórką zobacz jak zdjąć sprawnie skórkę z migdałów

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

Jajko ubijam z cukrem. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat wraz ze skórką z pomarańczy. Mieszam do połączenia.

Migdały siekam grubo, wrzucam do ciasta i dłońmi ugniatam ciasto, by się połączyło, formuję w rulon. Układam na papierze do pieczenia lekko podsypanym mąką.

Piekarnik nagrzewam do temp. 175 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu.

Piekę 25 minut. Po tym czasie wykładam ciasto na blat, studzę, kroję na kawałki. Układam je ponownie na papierze do pieczenia. Piekę 15 minut. W połowie pieczenia odwracam ciastka na drugą stronę, by równomiernie się upiekły.

Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!

Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi stąd.

 

Jedna odpowiedź do “Cantucci z migdałami”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.