Cantucci, inaczej cantuccini lub biscotti di Prato, czyli “biszkopty z Prato” to rodzaj włoskich twardych ciasteczek pochodzących z rejonu środkowych Włoch – Toskanii. Zawierają dużą ilość grubo siekanych migdałów. Dodałam do nich także prażone łuskane orzechy laskowe Helio. Chrupiące i wyczuwalne.
Ciasteczka mają cytrynowy lub pomarańczowy aromat, najczęściej dzięki dodaniu skórki otartej z cytryny lub pomarańczy.
Ciasteczka piecze się dwukrotnie, dzięki czemu są bardzo kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem zazwyczaj zanurza się je w winie lub kawie. Cantucci z bakaliami, pycha 😉 Polecam taką włoską przyjemność! 🙂
Na moim blogu pojawiły się już Cantucci z czekoladą, polecam! 😉
Składniki:
- 2,5 szklanki maki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka trzcinowego, białego lub brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- skórka otarta z 1 cytryny
- garść prażonych i pokrojonych orzechów laskowych Helio
- 4 łyżki pokrojonych blanszowanych migdałów, zobacz poniżej jak blanszować migdały
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem na gęstą pianę, następnie dodajemy miód i stopniowo przesiane wszystkie sypkie składniki.
Na koniec dodajemy do ciasta pokruszone orzechy, migdały i otartą skórkę z 1 cytryny.
Ciasto dzielimy na 4 części, wałki, podsypujemy mąką by ciasto nie kleiło się do rąk i formujemy wałeczki (podobnie jak na kopytka), po ułożeniu ich na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko spłaszczamy każdy wałeczek. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 C graniem góra-dół (bez termoobiegu).
Po tym czasie wyjmujemy, ciasto lekko studzimy i kroimy w plasterki o grubości ok. 1,5 cm, ponownie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy 10 minut – po 5 minut z każdej strony cantucci.
Do przepisu wykorzystałam prażone orzechy laskowe Helio.
Gotowe! Smacznego 😉
Bardzo fajny, przystępny przepis. Myślę, że można też użyć mąki pełnoziarnistej? Pozdrawiam i życzę samych sukcesów w tworzeniu tak fajnych przepisów 😊
Grażyna – dziękuję Ci bardzo 😘🙋♀️
Nie próbowałam z inną mąką, ale myślę że też będzie ok.
Pozdrawiam ciepło, smacznego 😊