Cantucci

Cantucci, inaczej cantuccini lub biscotti di Prato, czyli “biszkopty z Prato” to rodzaj włoskich twardych ciasteczek pochodzących z rejonu środkowych Włoch – Toskanii. Zawierają dużą ilość grubo siekanych migdałów. Dodałam do nich także prażone łuskane orzechy laskowe Helio. Chrupiące i wyczuwalne.

Ciasteczka mają cytrynowy lub pomarańczowy aromat, najczęściej dzięki dodaniu skórki otartej z cytryny lub pomarańczy.

Ciasteczka piecze się dwukrotnie, dzięki czemu są bardzo kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem zazwyczaj zanurza się je w winie lub kawie. Cantucci z bakaliami, pycha 😉 Polecam taką włoską przyjemność! 🙂

Na moim blogu pojawiły się już Cantucci z czekoladą, polecam! 😉

Składniki:

  • 2,5 szklanki maki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka trzcinowego, białego lub brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • garść prażonych i pokrojonych orzechów laskowych Helio
  • 4 łyżki pokrojonych blanszowanych migdałów, zobacz poniżej jak blanszować migdały

Jak blanszować migdały?

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem na gęstą pianę, następnie dodajemy miód i stopniowo przesiane wszystkie sypkie składniki.

Na koniec dodajemy do ciasta pokruszone orzechy, migdały i otartą skórkę z 1 cytryny.

Ciasto dzielimy na 4 części, wałki, podsypujemy mąką by ciasto nie kleiło się do rąk i formujemy wałeczki (podobnie jak na kopytka), po ułożeniu ich na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko spłaszczamy każdy wałeczek. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 C graniem góra-dół (bez termoobiegu).

Po tym czasie wyjmujemy, ciasto lekko studzimy i kroimy w plasterki o grubości ok. 1,5 cm, ponownie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy 10 minut – po 5 minut z każdej strony cantucci.

Do przepisu wykorzystałam prażone orzechy laskowe Helio.

Gotowe! Smacznego 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.