Cantucci

Cantucci, inaczej cantuccini lub biscotti di Prato, czyli “biszkopty z Prato” to rodzaj włoskich twardych ciasteczek pochodzących z rejonu środkowych Włoch – Toskanii. Zawierają dużą ilość grubo siekanych migdałów. Dodałam do nich także prażone łuskane orzechy laskowe Helio. Chrupiące i wyczuwalne. Ciasteczka mają cytrynowy lub pomarańczowy aromat, najczęściej dzięki dodaniu skórki otartej z cytryny lub pomarańczy. Ciasteczka piecze się dwukrotnie, dzięki czemu są bardzo kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem zazwyczaj zanurza się je w winie lub kawie. Cantucci z bakaliami, pycha 😉 Polecam taką włoską przyjemność! 🙂 Na moim blogu pojawiły się już Cantucci z czekoladą, polecam! 😉 Składniki: 2,5 szklanki maki … Czytaj dalej Cantucci