Caponata inaczej

To jedno z włoskich dań. Klasycznie składa się z bakłażanów, cebul, selera naciowego, papryk, pomidorów, kaparów, oliwek z dodatkiem rodzynek, czosnku i octu winnego.

Ja nieco zmieniłam ten tradycyjny przepis. Dodałam cukinię, pieczarki i ziemniaki zamiast papryk, pomidorów i oliwek. Całe danie pachnie pieczonymi i smażonymi warzywami z dodatkiem suszonych pomidorów, kaszy jęczmiennej, słodkich rodzynek, kaparów, selera naciowego, aromatycznych przypraw i octu winnego. Wspaniałe danie!

Potrawa jest bardzo syta, łatwo się ją przygotowuje. Ja zawsze robię jej cały gar, zajadamy się nią dniami. Często też porcjuję i mrożę, wtedy wiem, że kiedy mam na nią ochotę mogę ją w każdej chwili bez wysiłku wyjąć ją z zamrażarki i smakować.

Jednym zdaniem, jest to bardzo warzywne i aromatyczne jednogarnkowe danie wege. Smacznego 🙂

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 2 bakłażany
  • kawałek selera naciowego
  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 600 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • kilka kaparów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 2 łyżki octu winnego
  • oliwa z oliwek
  • masło klarowane
  • przyprawy:
  • 15 g przyprawy suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem (użyłam przyprawy Kamis)
  • 15 g przyprawy suszonej cebuli
  • vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie – 4 szt., liście laurowe – 3 szt.
  • lubczyk, papryka ostra
  • 2 łyżki parmezanu
  • 4-5 szklanek wody

Wykonanie:

Warzywa myjemy, ziemniaki i cebulę obieramy.

Bakłażana kroimy w kostkę, układamy na papierze do pieczenia, posypujemy pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami z zalewy, pieczemy w piekarniku w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce przez 20-25 minut.

Na dużej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojony w cienkie talarki czosnek, chwilę dusimy, następnie dodajemy pokrojoną w półksiężyce cukinię oraz pokrojoną w kostkę cebulę, posypujemy przyprawą z suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią oraz vegetą i pieprzem.

Dusimy do miękkości, co jakiś czas mieszając, by się nic nie przypaliło.

Do dużego garnka wlewamy nasze pieczone bakłażany z suszonymi z zalewy pomidorami, dolewamy 2 szklanki wody, dodajemy liście laurowe, ziele oraz ostrą paprykę wedle uznania.

Po chwili duszenia dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.

Na innej patelni podsmażcie na klarowanym maśle pokrojone w talarki pieczarki i pokrojony w kostkę nieduży kawałek selera naciowego, przyprawcie dobrze pieprzem i lubczykiem.

Pieczarki i cukinię z cebulą wlejcie do garnka, w którym znajdują się bakłażany i ziemniaki. Dolejcie resztę wody i pół szklanki kaszy. Dodajcie tarty parmezan, rodzynki, kapary i ocet winny, wszystko solidnie doprawcie.

Duście na małym ogniu kilkanaście minut do miękkości kaszy i połączenia wszystkich warzyw i smaków.

Smacznego pożywnego! 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.