To jedno z włoskich dań. Klasycznie składa się z bakłażanów, cebul, selera naciowego, papryk, pomidorów, kaparów, oliwek z dodatkiem rodzynek, czosnku i octu winnego.
Ja nieco zmieniłam ten tradycyjny przepis. Dodałam cukinię, pieczarki i ziemniaki zamiast papryk, pomidorów i oliwek. Całe danie pachnie pieczonymi i smażonymi warzywami z dodatkiem suszonych pomidorów, kaszy jęczmiennej, słodkich rodzynek, kaparów, selera naciowego, aromatycznych przypraw i octu winnego. Wspaniałe danie!
Potrawa jest bardzo syta, łatwo się ją przygotowuje. Ja zawsze robię jej cały gar, zajadamy się nią dniami. Często też porcjuję i mrożę, wtedy wiem, że kiedy mam na nią ochotę mogę ją w każdej chwili bez wysiłku wyjąć ją z zamrażarki i smakować.
Jednym zdaniem, jest to bardzo warzywne i aromatyczne jednogarnkowe danie wege. Smacznego 🙂
Składniki:
- 3 cukinie
- 2 bakłażany
- kawałek selera naciowego
- 4 ziemniaki
- 2 cebule
- 600 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 4 suszone pomidory z zalewy
- kilka kaparów
- 2 łyżki rodzynek
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 2 łyżki octu winnego
- oliwa z oliwek
- masło klarowane
- przyprawy:
- 15 g przyprawy suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem (użyłam przyprawy Kamis)
- 15 g przyprawy suszonej cebuli
- vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie – 4 szt., liście laurowe – 3 szt.
- lubczyk, papryka ostra
- 2 łyżki parmezanu
- 4-5 szklanek wody
Wykonanie:
Warzywa myjemy, ziemniaki i cebulę obieramy.
Bakłażana kroimy w kostkę, układamy na papierze do pieczenia, posypujemy pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami z zalewy, pieczemy w piekarniku w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce przez 20-25 minut.
Na dużej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojony w cienkie talarki czosnek, chwilę dusimy, następnie dodajemy pokrojoną w półksiężyce cukinię oraz pokrojoną w kostkę cebulę, posypujemy przyprawą z suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią oraz vegetą i pieprzem.
Dusimy do miękkości, co jakiś czas mieszając, by się nic nie przypaliło.
Do dużego garnka wlewamy nasze pieczone bakłażany z suszonymi z zalewy pomidorami, dolewamy 2 szklanki wody, dodajemy liście laurowe, ziele oraz ostrą paprykę wedle uznania.
Po chwili duszenia dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Na innej patelni podsmażcie na klarowanym maśle pokrojone w talarki pieczarki i pokrojony w kostkę nieduży kawałek selera naciowego, przyprawcie dobrze pieprzem i lubczykiem.
Pieczarki i cukinię z cebulą wlejcie do garnka, w którym znajdują się bakłażany i ziemniaki. Dolejcie resztę wody i pół szklanki kaszy. Dodajcie tarty parmezan, rodzynki, kapary i ocet winny, wszystko solidnie doprawcie.
Duście na małym ogniu kilkanaście minut do miękkości kaszy i połączenia wszystkich warzyw i smaków.
Smacznego pożywnego! 🙂