Cappuccino waniliowe bez pieczenia

Wspaniały deser, lekki, puszysty, bardzo aromatyczny, który podałam w niedzielę dla rodziny.

Na bazie kawy, serków homogenizowanych waniliowych i biszkoptów, wszystko na koniec posypane kakao.

Ciasto cappuccino waniliowe bez pieczenia z biszkoptami zachwycił nie tylko mnie, z pewnością na stałe zagości w moim letnim słodkim menu.

Składniki:

  • ok. 300 g okrągłych biszkoptów
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • ¾ szklanki gorącej wody (1 szklanka=250 ml)
  • ¼ szklanki mleka

Składniki na masę:

  • 1000 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1 szklanka ubitej śmietany 30%

Dodatkowo:

  • Kakao do posypania
  • Torownica o średnicy 25 cm

Przygotowanie:

Do żelatyny wlałam 1/3 szklanki gorącej wody (nie wrzącej wody, bo żelatyna straci swoje żelujące właściwości), dobrze wymieszałam, odstawiłam na bok do ostudzenia.

Kawę zalałam gorącą wodą, dolałam mleko, wymieszałam (można kawę dosłodzić do smaku wg uznania).

Do serków waniliowych wsypałam kawę, wlałam żelatynę i wszystko zmiksowałam.

Następnie dodałam ubitą na sztywno śmietanę, wymieszałam szpatułką.

Biszkopty nasączałam kawą z mlekiem i układałam na spodzie tortownicy, wylałam masę kawową i ponownie na górze ułożyłam biszkopty. Ciasto wstawiłam do lodówki na całą noc. Na koniec cappuccino waniliowe posypałam gorzkim kakao.

Ten pyszny przepis wyszperałam, wyszukałam tutaj i mam! 😉 Polecam i życzę smacznego:)

7 odpowiedzi do “Cappuccino waniliowe bez pieczenia”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.