CAPRESE

Dla mnie sałatka caprese to świetna przekąska na imprezowym stole. Ładnie ułożona wygląda elegancko, cieszy oko, wkomponuje się w każdy stół – szczególnie przy włoskich dodatkach, wszelakich deskach serów i wędlin. Dla nas pełni również rolę dodatku do śniadania czy kolacji. Słodkie pomidory malinowe z dodatkiem plastrów mozzarelli, świeżej bazylii i dobrej jakościowo oliwy, klasyka. Trochę soli, świeżo zmielonego pieprzu i mamy;) Prostota, dobre składnik i smak. Zdarza się, że caprese skrapiam także bazyliowym pesto – smakuje idealnie!

SKŁADNIKI:

  • 4 pomidory malinowe
  • 2 kulki mozzarelli (2 x 125 g)
  • świeże liście lazylii
  • oliwa
  • sól, świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Umyte pomidory kroję w plastry. Mozzarellę odsączam z zalewy i kroję w talarki. Świeże listki bazylii myję, osuszam na papierowym ręczniku.

Na talerzu/półmisku układam na przemian pomidory z mozzarellą, układam bazylię. Całość polewam oliwą, solę pieprzę, podaję.

Smacznego 🙂

 

Jedna odpowiedź do “CAPRESE”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.