Carpaccio z łososia, rukoli i koziego sera

Pyszny i zdrowy pomysł na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia, czy kolację.

My, z mężem uwielbiamy ryby, dlatego często goszczą na naszym stole. Nie tylko na obiad w postaci smażonego dorsza czy pieczonego morszczuka. Lubimy podjeść łososia w sałatce, na kanapce z cytrynką lub wędzoną makrelę w towarzystwie kiszonego ogórka.

Carpaccio to danie, które zazwyczaj podaje się z surowego mięsa – wołowiny. Jednak doczekaliśmy się czasów, w których można podać carpaccio łososia, tuńczyka, czy dziczyznę i smakuje świetnie. Istnieje także carpaccio z buraków podanych z fetą, pieczarek z pomidorami. Mają wspólny mianownik – wszystkie smakują wyśmienicie. Wystarczy smaczne połączenie smaków, no i pomysł oczywiście:)

Dziś miałam pomysł na smaczne łososiowe śniadanie dla męża i dla mnie:) Rozpieściłam nas carpaccio z łososia. Dzięki cytrynie, oliwie z oliwek i koziego sera łosoś smakuje naprawdę inaczej niż zwykle.

Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, oczywiście jak zawsze, życzę Wam smacznego:)

Składniki:

  • opakowanie łososia wędzonego – plastry na zimno 120 g
  • garść świeżej, umytej i osuszonej rukoli
  • kozi ser do posypania – ja użyłam 60 g serka koziego śmietankowego
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • łyżka soku z cytryny + kilka plasterków do smacznej ozdoby (przyda się, ktoś może lubi więcej cytryny)

Przygotowanie:

Na talerzu układam łososia delikatnie porwanego ręką na mniejsze części. Posypuję rozkruszonym kozim serem (nakładam na łyżeczkę i z niej dłonią formuję nieduże porcje). Przyprawiam pieprzem do smaku, najlepiej świeżo zmielonym. Następnie polewam równomiernie łyżką soku z cytryny i skrapiam oliwą z oliwek. Na koniec posypuję rukolą.

Smacznego! 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.