Cepeliny z serem

Cepeliny z serem na słodko to świetna propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Najczęściej podaję je z okrasą przygotowaną z boczku lub szynki z dodatkiem cebulki lub szczypiorku. Danie może jest nieco pracochłonne, ale opłaci się z pewnością. Zapraszam po sprawdzony przepis na cepeliny z serem na słodko.

Cepeliny z serem


SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 średnie jajko
  • ok. 1/2 szklanki mąki
  • większa szczypta soli

SKŁADNIKI NA SEROWY FARSZ:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 żółtko
  • 2 lekko czubate łyżeczki cukru pudru – 25 g

Uwagi do przepisu:

  • Dodana ilość mąki do ciasta ziemniaczanego może się nieco różnić, zależy to m.in.: od tego jak bardzo mączystych ziemniaków używacie, jaka będzie ich waga po obraniu oraz jak dokładnie zostaną one odciśnięte.
  • Ziemniaki ważone zostały przed obraniem.
  • Z przepisu wychodzi 11 niedużych cepelinów o długości ok. 7-8 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Odmierzam ½ kg ziemniaków, obieram i myję, gotuję w osolonym wrzątku do miękkości. Dobrze odcedzam i przeciskam przez praskę lub tłukę na gładkie puree. Odstawiam do wystudzenia.

W tym czasie resztę ziemniaków obieram, ścieram na tarce o drobnych oczkach i odciskam dobrze na drobniutkim sicie. Sito ustawiam na miseczce, do której ścieka sok.

Na dnie miseczki zbierze się skrobia, którą dodam do ciasta ziemniaczanego. Powstały sok odlewam uważając na zebraną na dnie skrobię – dodaję ją do ciasta ziemniaczanego.

Twaróg łączę w miseczce z cukrem pudrem oraz 1 żółtkiem, mieszam krótko do połączenia.

W misce mieszam ugotowane i wystudzone ziemniaki, dodaję surowe, odciśnięte, mąkę, większą szczyptę soli, skrobię oraz wbijam 1 jajko.

Wyrabiam dłońmi ciasto. W razie potrzeby dodaję jeszcze trochę mąki, ok. 2-3 łyżeczek, nie za dużo. Ważne, by ciasto dało się uformować, ale nie było za twarde.

W szerszym garnku doprowadzam do wrzenia dużą ilość wody, solę. Z ciasta ziemniaczanego formuję podłużne cepeliny o długości 7-8 cm. Nabieram łyżką kawałki ciasta, spłaszczam na dłoni i nakładam łyżeczkę twarogu. Zawijam w kulę chowając dokładnie farsz, następnie formuję kształtne kluski. Ważne, aby były w miarę tej samej wielkości, by równo się gotowały.

Cepeliny wrzucam na osolony wrzątek i gotuję na średnim ogniu (od momentu wypłynięcia) ok. 13 – 15 minut.

Gotowe wyławiam łyżką cedzakową i odkładam na płaski talerz. Podaję od razu z okrasą lub przesmażone na patelni.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.