Sprawdzony przepis na cepeliny, które podacie jako samodzielne danie z okrasą z cebuli i np. boczku, kiełbasy lub wędliny. Cepeliny można faszerować mięsem, bryndzą, twarogiem, także kiszoną kapustą lub nadzieniem grzybowym. W treści pomysły na kilka moich domowych i niezawodnych farszy. W moim rodzinnym domu popularne były pyzy z twarogiem na słodko lub z dużą ilością pieprzu i szczypioru. Obie wersje równie pyszne, domowe. Polecam dziś przepis na ziemniaki w roli głównej – cepeliny bez farszu, podane od razu z wody lub odsmażone w kawałkach, zawsze z okrasą.
Cepeliny
SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków
- 1 średnie jajko
- ok. 1/2 szklanki mąki
- szczypta soli
Uwagi do przepisu:
- Dodana ilość mąki może się nieco różnić, zależy to m.in.: od tego jak bardzo mączystych ziemniaków używacie, jaka będzie ich waga po obraniu oraz jak bardzo zostaną one odciśnięte.
- Farsz: Jeśli chcecie możecie nafaszerować je posiekaną bryndzą lub twarogiem – z dodatkiem 2 żółtek i 2-3 łyżkami cukru pudru + łyżeczki cukru z wanilią (wersja słodka) lub przyprawionego sowicie solą i pieprzem z dodatkiem małego posiekanego pęczka szczypiorku (wersja wytrawna). Potrzeba będzie ok. 400 g sera.
- Ziemniaki ważone zostały przed obraniem.
- Z przepisu wyszło 13 cepelinów o długości 7-8 cm.
PRZYGOTOWANIE:
Odmierzam ½ kg ziemniaków, obieram i myję je, gotuję w osolonym wrzątku do miękkości. Dobrze odcedzam i przeciskam przez praskę lub tłukę na gładkie puree. Odstawiam do wystudzenia.
W tym czasie resztę ziemniaków obieram, ścieram na tarce i odciskam dobrze na drobniutkim sicie. Sito ustawiam na miseczce, do której ścieka sok. Na dnie miseczki zbierze się skrobia, którą dodam do ciasta ziemniaczanego.
W misce mieszam ugotowane i wystudzone ziemniaki, dodaję surowe, odciśnięte, mąkę, szczyptę soli, skrobię oraz jajko. Wyrabiam dłońmi ciasto. W razie potrzeby dodaję jeszcze trochę mąki, ok. 2-3 łyżeczek, nie za dużo. Ważne, by ciasto dało się uformować, ale nie było za twarde.
W szerszym garnku doprowadzam do wrzenia dużą ilość wody, solę. Z ciasta ziemniaczanego formuję podłużne cepeliny o długości 7-8 cm. Nabieram łyżką do zupy kawałki ciasta (to moja miarka) i formuję kształtne kluski. Ważne, aby były w miarę tej samej wielkości, by równo się gotowały.
Cepeliny wrzucam na osolony wrzątek i gotuję ok. 15 minut.
Gotowe wyławiam łyżką cedzakową i odkładam na płaski talerz. Podaję od razu z okrasą lub pokrojone np. w talarki lub wzdłuż na pół i przesmażone na patelni. Takie też są pyszne!
Pomysł na okrasę: na patelni rozgrzewam olej, przesmażam na nim posiekaną w drobną kostkę wędlinę, kiełbasę lub kilka plastrów boczku, po chwili dodaję posiekaną w kostkę lub cienkie piórka cebulę. Solę i pieprzę. Można dodać także 3 posiekane pieczarki.
Można zastąpić olej innym tłuszczem np. masłem lub smalcem albo przygotować pół na pół, np. z połączenia masła i oleju.
Okrasą polewam cepeliny, podaję jako samodzielne danie. Można dodać surówkę z kiszonej kapusty.
Smacznego 🙂
Zasmakuj Kuchni
Bardzo zachęcająco wyglądają!
Dziękuję 😊
Cudne:-)
Dziękuję 😊
Świetny pomysł na obiad. Dziękuję Aniu
Pozdrawiam
Martyna
Miło mi 🙂
Pozdrawiam!
I bardzo dobrze opisany brawo
Wczoraj zjedliśmy na obiad i dziś też zostało. Ze skwarkami i kiszoną kapustą. Przepis rewelacyjny! Dziękujemy
Ewa i Monia
Dziękuję 🙂 miło mi 🙂