Chinkali, czyli gruzińskie kołduny mięsne

Wprawdzie jeszcze na Kaukazie nie byłam, ale sprowadziłam sobie odrobinę gruzińskich pierożków do domu 😉

Oglądając kiedyś Kuchenne rewolucje zauroczyły mnie te pierożki i kuchnia gruzińska w jednej z restauracji w Warszawie. Po spróbowaniu ich tam od razu wpisałam je do naszego rodzinnego menu.

Może jest troszkę kulinarnej pracy, ale… smak jest niezapomniany. I choć, chętnie wybrałabym się do Gruzji, na razie mam ją małą u siebie w kuchni 🙂

Składniki:

  • na ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • sól
  • na farsz:
  • 1000 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 3 duże cebule
  • 2 łyżeczki kolendry w ziarenkach zmielonej w moździerzu
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu i 1 kolorowego
  • 1 łyżeczka kminku
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 szklanka wody
  • sól

Przygotowanie:

Cebule obierz i drobno posiekaj, wymieszaj z mięsem, dodaj sól, kminek, pieprz czarny i czerwony, kolendrę i pietruszkę. Na końcu dolej szklankę wody i wszystko dokładnie wymieszaj.

Ciasto: mąkę wsyp do miski, dodaj gorącą wodę i zagnieć na jednolite puszyste i elastyczne ciasto, rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wytnij w cieście kółka większe niż średnica szklanki (np. jakimś szerokim kubkiem), następnie rozwałkuj je na bardzo cienkie placuszki i nałóż do środka po łyżeczce farszu. Chwyć krawędzie placuszka, skręcając je na górze, tak aby utworzyły sakiewkę.

Zagotuj wodę, dodaj sól i gotuj chinkali około 15 minut. W środku sakiewki wytworzy się rosół, przed jedzeniem nagryź lekko chinkali, spij rosół ze środka, zjedz placuszka. Smacznego! 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.