Chipsy z jarmużu

Na myśl o chipsach od razu myślimy o czymś niezdrowym. Dziś wersja do pochrupania przed tv, komputerem, w gronie znajomych na kanapie, w podróży czy pracy – chipsy z jarmużu.

Zdrowa chrupiąca przekąska, smakuje sama, z dodatkami sosów, posypana uprzednio dowolnymi ziołami.

Składniki:

  • 150 g jarmużu paczkowanego
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz i ostra papryka do smaku lub własna ulubiona kompozycja

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzewamy do 150C. Myjemy dokładnie jarmuż, osuszamy delikatnie, odrywamy liście od twardej łodyżki – łodyżkę odrzucamy. Liście układamy w misce, polewamy niewielką ilością oliwy, doprawiamy, dobrze mieszamy.
  • Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, układamy liście.
  • Wstawiamy na górną półkę piekarnika i pieczemy bez (termoobiegu) grzaniem góra-dół przez ok. 5-6 min. do chrupkości uważając, by się nie spaliły.

Smacznego chrupania 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.