Chleb bananowy (banana bread)

Popularny amerykański wypiek, bardziej przypomina słodkie ciasto z bananami niż chlebek. Jest wyśmienity i wiedziałam, że dobrze robię przygotowując go na wspólny babski dzień. Szybki, bez miksera, jak ja to nazywam z tych słodkich wypieków, kiedy dziecko za ścianą śpi 🙂

Istnieje wiele różnych wersji (jak z większością wypieków) chleba bananowego, często wykorzystywanymi dodatkami są orzechy, rodzynki, płatki czekoladowe, cynamon, ekstrakt waniliowy. W Internecie można znaleźć masę rozmaitych, ciekawych modyfikacji oryginalnego przepisu, u mnie dziś z rodzynkami.

W Stanach chleb bananowy ma nawet swoje własne święto – Narodowy Dzień Chleba Bananowego, który odbywa się 23 lutego.

Przepis na keksówkę o wymiarach: 30 x 11 cm.

SKŁADNIKI:

  • 4 dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej przesianej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 50 g masła, roztopionego
  • 100 g bakalii, u mnie rodzynki uprzednio obtoczone w mące

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik nagrzewam do temp. 175 C (środkowa półka, grzanie góra plus dół).
  2. W misce rozgniatam widelcem dojrzałe banany, wsypuję cukier, mieszam. Dodaję jajko, roztopione i ostudzone masło, przesianą mąkę z sodą oraz bakalie. Mieszam łyżką.
  3. Gotowe ciasto bananowe wkładam do keksówki wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i posypanej bułką.
  4. Wierzch ciasta delikatnie nacinam wzdłuż na środku.
  5. Ciasto z bananami wstawiam do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut lub do momentu suchego patyczka.

2 odpowiedzi do “Chleb bananowy (banana bread)”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.