Ekspresowy w przygotowaniu chleb bez drożdży, bez długiego wyrabiania i czekania. Sprawdzony przepis, chrupiąca skórka, miękki w środku. Chlebek idealny na śniadanie czy podwieczorek. Chleb bez drożdży to przepis inspirowany moim innym przepisem na chleb z oliwkami. Polecam także mój sprawdzony przepis na chlebek bananowy.
SKŁADNIKI:
- 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/3 szklanki letniej wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki roztopionego masła
- łyżeczka oleju
- łyżeczka nasion chia, sezamu lub płatków owsianych
- dodatkowo: bułka tarta i masło do formy lub papier do pieczenia
Uwagi do przepisu:
Przepis na chleb bez drożdży jest na jedną keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm.
Do ciasta na chleb możecie dodać 3 łyżeczki sezamu, słonecznika lub sezamu.
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, ustawiam program grzanie góra/dół, bez termoobiegu.
W misce mieszam łyżką wszystkie składniki, najpierw mieszam suche składniki, dodaję mokre. Pod koniec wyrabiam wszystko szybko ręką.
Formę keksową wykładam papierem do pieczenia (lub smaruję masłem i wysypuję bułką tartą), wkładam ciasto, wyrównuję. Smaruję jedną łyżeczką oleju i posypuje nasionami chia (lub innymi).
Chleb piekę w temp. 190 st. C, na środkowej półce piekarnika przez ok. 40 minut.
Smacznego 🙂
Ładnie wyglada. Smakowicie:)
Ja nigdy na proszku nie robiłam… W ogóle nigdy chleba. Ten przepis wydaje się bardzo prosty, dla takich jak ja…😊
Dziękuję 🙂 polecam taki szybki chlebek 👍
Na te czasy przepis idealnie dopasowany
Pozdrawiam
Wiola
🙂👍
Ladniutki i ładnie wyrósł. I ten kolor skórki.. 🙂
🙂😊👍
Piękny chlebek ja też mam chlebek wczoraj pieczony na blogu pozdrawiam
Dziękuję 🙂
Pozdrawiam 😊
Witam, u mnie działa tylko termoobieg i górA piekarnika. Czy ktoś próbował z termoobiegiem:/??na jaki czas i ile stopni?
Nie piekłam w ten sposób..
Gdybym miała zaryzykować to pieczenie z termoobiegiem 180 st. C przez ok. 30-35 minut.
Skoro tylko grzałka na dole to zamiast środkowej półki w piekarniku – półka niżej.
Dzień dobry, czy zamiast mąki pszennej można zdać żytnią?
Nie próbowałam..