CHLEB BEZ DROŻDŻY

Ekspresowy w przygotowaniu chleb bez drożdży, bez długiego wyrabiania i czekania. Sprawdzony przepis, chrupiąca skórka, miękki w środku. Chlebek idealny na śniadanie czy podwieczorek. Chleb bez drożdży to przepis inspirowany moim innym przepisem na chleb z oliwkami. Polecam także mój sprawdzony przepis na chlebek bananowy.

SKŁADNIKI:

  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki letniej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • łyżeczka oleju
  • łyżeczka nasion chia, sezamu lub płatków owsianych
  • dodatkowo: bułka tarta i masło do formy lub papier do pieczenia

Uwagi do przepisu:

Przepis na chleb bez drożdży jest na jedną keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm.
Do ciasta na chleb możecie dodać 3 łyżeczki sezamu, słonecznika lub sezamu.


PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, ustawiam program grzanie góra/dół, bez termoobiegu.

W misce mieszam łyżką wszystkie składniki, najpierw mieszam suche składniki, dodaję mokre. Pod koniec wyrabiam wszystko szybko ręką.

Formę keksową wykładam papierem do pieczenia (lub smaruję masłem i wysypuję bułką tartą), wkładam ciasto, wyrównuję. Smaruję jedną łyżeczką oleju i posypuje nasionami chia (lub innymi).

Chleb piekę w temp. 190 st. C, na środkowej półce piekarnika przez ok. 40 minut.

Smacznego 🙂

8 odpowiedzi do “CHLEB BEZ DROŻDŻY”

  1. Ładnie wyglada. Smakowicie:)
    Ja nigdy na proszku nie robiłam… W ogóle nigdy chleba. Ten przepis wydaje się bardzo prosty, dla takich jak ja…😊

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.