Ekspresowy w przygotowaniu chleb bez drożdży, bez długiego wyrabiania i czekania. Sprawdzony przepis, chrupiąca skórka, miękki w środku. Chlebek idealny na śniadanie czy podwieczorek. Chleb bez drożdży to przepis inspirowany moim innym przepisem na chleb z oliwkami. Polecam także mój sprawdzony przepis na chlebek bananowy.
SKŁADNIKI:
- 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/3 szklanki letniej wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki roztopionego masła
- łyżeczka oleju
- łyżeczka nasion chia, sezamu lub płatków owsianych
- dodatkowo: bułka tarta i masło do formy lub papier do pieczenia
Uwagi do przepisu:
Przepis na chleb bez drożdży jest na jedną keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm.
Do ciasta na chleb możecie dodać 3 łyżeczki sezamu, słonecznika lub sezamu.
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, ustawiam program grzanie góra/dół, bez termoobiegu.
W misce mieszam łyżką wszystkie składniki, najpierw mieszam suche składniki, dodaję mokre. Pod koniec wyrabiam wszystko szybko ręką.
Formę keksową wykładam papierem do pieczenia (lub smaruję masłem i wysypuję bułką tartą), wkładam ciasto, wyrównuję. Smaruję jedną łyżeczką oleju i posypuje nasionami chia (lub innymi).
Chleb piekę w temp. 190 st. C, na środkowej półce piekarnika przez ok. 40 minut.
Smacznego 🙂
Ładnie wyglada. Smakowicie:)
Ja nigdy na proszku nie robiłam… W ogóle nigdy chleba. Ten przepis wydaje się bardzo prosty, dla takich jak ja…😊
Dziękuję 🙂 polecam taki szybki chlebek 👍
Na te czasy przepis idealnie dopasowany
Pozdrawiam
Wiola
🙂👍
Ladniutki i ładnie wyrósł. I ten kolor skórki.. 🙂
🙂😊👍
Piękny chlebek ja też mam chlebek wczoraj pieczony na blogu pozdrawiam
Dziękuję 🙂
Pozdrawiam 😊
Witam, u mnie działa tylko termoobieg i górA piekarnika. Czy ktoś próbował z termoobiegiem:/??na jaki czas i ile stopni?
Nie piekłam w ten sposób..
Gdybym miała zaryzykować to pieczenie z termoobiegiem 180 st. C przez ok. 30-35 minut.
Skoro tylko grzałka na dole to zamiast środkowej półki w piekarniku – półka niżej.
Dzień dobry, czy zamiast mąki pszennej można zdać żytnią?
Nie próbowałam..
Nie udał się, po zrobieniu ciasto bardzo mokre, wyszedł zakalec po upieczeniu.
Coś poszło nie tak.. niestety nie widziałam jak szykujesz ciasto.