Chleb ekspresowy na maślance

Znalazłam dziś chwilę dla siebie i… postanowiłam upiec chleb 😉

Ten kto mnie zna, wie że zawsze coś wymyślę w wolnej chwili, i tak odpoczywam robiąc coś co uwielbiam, tak to zostawmy 😉 Dziś chlebek taki, przy którym się nie narobiłam, wystarczyło wymieszać ze sobą dwa podstawowe składniki i mój aromatyczny ciepły i smaczny bochenek gotowy.

Chlebek ekspresowy z dodatkiem maku i siemienia lnianego, chleb na maślance. Pyszny, miękki, znika jeszcze lekko ciepły z samym masłem 😉 Polecam z domowymi pastami i świeżymi warzywami, jak pomidor czy ogórek. Wspaniały w smaku chleb, polecam, niech Was nie odstrasza pieczenie chlebów, ten jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu, reszta to już praca piekarnika!

Domowy, najlepszy chleb na maślance! Prosty i smaczny, idealny na śniadanie, w ciągu dnia, z powidłami i wytrawnymi pastami.

Jest to przepis na jedną keksówkę, do rodzinnego śniadania w sam raz. Zapraszam i życzę smacznego! 🙂

Składniki:

  • 450 g mąki tortowej
  • 400 ml maślanki w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 małe jajko
  • dowolne ziarna, u mnie mak i siemię lniane, może być sezam lub gruboziarnista sól

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do temp. 210 C.

W misce połącz przesianą mąkę z sodą, dodaj sól, wymieszaj. Wlej maślankę, połącz w miękkie ciasto.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto, wygładź. Pędzelkiem posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem, posyp ziarnami.

Piecz ok. 40 minut, wystudź na kratce. Chleb ekspresowy gotowy! 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.