Znalazłam dziś chwilę dla siebie i… postanowiłam upiec chleb 😉 Ten kto mnie zna, wie że zawsze coś wymyślę w wolnej chwili, i tak odpoczywam robiąc coś co uwielbiam, tak to zostawmy 😉 Dziś chlebek taki, przy którym się nie narobiłam, wystarczyło wymieszać ze sobą dwa podstawowe składniki i mój aromatyczny ciepły i smaczny bochenek gotowy.
Chlebek ekspresowy z dodatkiem maku i siemienia lnianego, chleb na maślance. Pyszny, miękki, znika jeszcze lekko ciepły z samym masłem 😉 Polecam z domowymi pastami i świeżymi warzywami, jak pomidor czy ogórek. Wspaniały w smaku chleb, polecam, niech Was nie odstrasza pieczenie chlebów, ten jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu, reszta to już praca piekarnika!

SKŁADNIKI:
- 450 g mąki tortowej
- 400 ml maślanki w temp. pokojowej
- 1 łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 małe jajko
- dowolne ziarna, u mnie mak i siemię lniane, może być sezam lub gruboziarnista sól
Przepis jest na 1 keksówkę.
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzej do temp. 210 C.
W misce połącz przesianą mąkę z sodą, dodaj sól, wymieszaj. Wlej maślankę, połącz w miękkie ciasto.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto, wygładź. Pędzelkiem posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem, posyp ziarnami.
Piecz ok. 40 minut, wystudź na kratce. Chleb ekspresowy gotowy! 🙂
Smacznego 🙂