CHLEB PSZENNY

Puszysty, z chrupiącą skórką i świetny w smaku domowy bochenek chleba bez drożdży, który przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Szybkie wymieszanie wszystkich składników i do piekarnika. Chlebek bez drożdży to szybka propozycja na dodatek do śniadania czy kolacji. Przygotujecie z niego także chrupiące maślane grzanki, idealne na ciepłe śniadanie w tygodniu. Świeży chleb domowy z prawdziwym masłem smakuje obłędnie. Taki chlebek można upiec także z dodatkiem suszonych pomidorów, oliwek, kaparów, otrębów czy ziaren wszelakich.

Chleb pszenny bez drożdży


SKŁADNIKI:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki maślanki lub kefiru
  • olej do formy
  • garść płatków owsianych, sezamu, mielonych orzechów lub maku

Uwagi do przepisu:

  • Przepis jest na formę keksową o wyższych wymiarach 30 x 11 cm.
  • Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję kefir lub maślankę, mieszam dokładnie łyżką.

Formę keksową smaruję olejem, np. rzepakowym, posypuję dno i boki ziarnami, wkładam ciasto chlebowe, wyrównując smaruję je jeszcze olejem i posypuję wybranymi ziarnami.

Chlebek pszenny piekę w temp. 200 st. C przez 40 minut (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika). Upieczony wyjmuję, studzę, kroję i z radością podaję 😉

Smacznego 🙂


Inspiracja: AniaGotuje.pl

8 odpowiedzi do “CHLEB PSZENNY”

  1. Prosty przepis więc jak najbardziej dla mnie:p fajnie że nie trzeba drożdży i całego tego wyrabiania..

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.