Chleb pszenny bez drożdży

Puszysty, domowy i ekspresowy chlebek z kilku składników, które zazwyczaj masz w domu. Bez drożdży, bez wygniatania, wyrastania ciasta.. Chleb pszenny bez drożdży ma chrupiącą skórkę, jest świetny w smaku. Przygotujesz go w kilka chwil. Chlebek bez drożdży to szybka propozycja na dodatek do śniadania czy kolacji. Przygotujesz z niego także chrupiące maślane grzanki, idealne na ciepłe śniadanie w tygodniu. Świeży, domowy chleb z masłem lub kefirem smakuje obłędnie. Taki chlebek można upiec także z dodatkiem suszonych pomidorów, oliwek, kaparów, otrębów, ziaren.. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na chleb bez drożdży.

Chleb pszenny bez drożdży


SKŁADNIKI:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki maślanki lub kefiru
  • garść płatków owsianych, sezamu, mielonych orzechów lub maku
  • olej do formy

Uwagi do przepisu:

  • Przepis jest na formę keksową o wyższych wymiarach 30 x 11 cm.
  • Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję kefir lub maślankę, mieszam dokładnie łyżką.

Formę keksową smaruję olejem (np. rzepakowym), dno i boki posypuję ziarnami (płatki, sezam, mak..) i  wkładam ciasto chlebowe. Wyrównując smaruję jego wierzch olejem i posypuję wybranym ziarnami.

Chlebek pszenny piekę w temp. 200 st. C przez 40 minut (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu) na środkowej półce piekarnika. Upieczony wyjmuję, studzę na kratce lub w foremce.

Smacznego.


Inspiracja: AniaGotuje.pl

10 odpowiedzi na “Chleb pszenny bez drożdży”

  1. Prosty przepis więc jak najbardziej dla mnie:p fajnie że nie trzeba drożdży i całego tego wyrabiania..

  2. Kiedy mam ochotę na domowe wypieki sięgam po ten przepis. Nie zawiodłam się nigdy. Jest pyszny i od razu znika cały bochenek 🙂

Skomentuj Julka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *