Puszysty, domowy i ekspresowy chlebek z kilku składników, które zazwyczaj masz w domu. Bez drożdży, bez wygniatania, wyrastania ciasta.. Chleb pszenny bez drożdży ma chrupiącą skórkę, jest świetny w smaku. Przygotujesz go w kilka chwil. Chlebek bez drożdży to szybka propozycja na dodatek do śniadania czy kolacji. Przygotujesz z niego także chrupiące maślane grzanki, idealne na ciepłe śniadanie w tygodniu. Świeży, domowy chleb z masłem lub kefirem smakuje obłędnie. Taki chlebek można upiec także z dodatkiem suszonych pomidorów, oliwek, kaparów, otrębów, ziaren.. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na chleb bez drożdży.
Chleb pszenny bez drożdży
SKŁADNIKI:
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1,5 szklanki maślanki lub kefiru
- garść płatków owsianych, sezamu, mielonych orzechów lub maku
- olej do formy
Uwagi do przepisu:
- Przepis jest na formę keksową o wyższych wymiarach 30 x 11 cm.
- Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję kefir lub maślankę, mieszam dokładnie łyżką.
Formę keksową smaruję olejem (np. rzepakowym), dno i boki posypuję ziarnami (płatki, sezam, mak..) i wkładam ciasto chlebowe. Wyrównując smaruję jego wierzch olejem i posypuję wybranym ziarnami.
Chlebek pszenny piekę w temp. 200 st. C przez 40 minut (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu) na środkowej półce piekarnika. Upieczony wyjmuję, studzę na kratce lub w foremce.
Smacznego.
Inspiracja: AniaGotuje.pl
Wow! Musi być mega smaczny.
Jest, polecam 🙂
Prosty przepis więc jak najbardziej dla mnie:p fajnie że nie trzeba drożdży i całego tego wyrabiania..
Polecam 🙂
Fajny przepis, pyszny chlebek 🙂
Dziękuję 😉
Dziś robię.. musi się udac:)
Na pewno się uda:) Smacznego!
Kiedy mam ochotę na domowe wypieki sięgam po ten przepis. Nie zawiodłam się nigdy. Jest pyszny i od razu znika cały bochenek 🙂
Super 🙂