Chleb razowy ze śliwką i sezamem

Wspaniałe domowe pieczywo. Dużo śliwek i sezamu. Zdrowie na talerzu 🙂

Składniki:

  • Z podanych składników wychodzą dwa bochenki:
  • 1 kg mąki razowej
  • 6 dag świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki drobnej soli
  • ok. 3,5 szklanek przegotowanej letniej wody
  • sezam do posypania
  • szklanka suszonych wymoczonych śliwek
  • 1 jajko
  • do wysmarowania blachy:
  • masło
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Drożdże rozpuść w cukrze i szklance letniej przegotowanej wodzie.

Mąkę przesiej do naczynia, dodaj sól i suszone śliwki, połącz ze sobą składniki.
Dolej ok. 3 szklanki przegotowanej wody, wyrób ciasto.

Blachy posmaruj masłem, posyp bułką i wlej po równo ciasto. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem. Odstaw na godzinę. Po tym czasie piecz w temp. 180 C ok. 60 min. Po upieczeniu wystudź.

Smacznego! 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.