Chleb z makiem

Pyszny i mięciutki chlebek z chrupiącą skórką pachnący delikatnie drożdżami i makiem.

Najlepszy jak nieco przestygnie, ale trudno się powstrzymać wyjmując go z piekarnika, by nie posmarować go od razu masłem i wcinać:)

Możecie go upiec w keksówce i otrzymać prostokątne klasyczne bochenki, jednak ja upiekłam je w dwóch formach do tarty, jest wtedy okrągły, a krojąc go otrzymujemy duże smaczne kromki, z których później można przygotować duże bruschetty:)

Składniki (na dwa bochenki):

  • 1 kg mąki pszennej
  • 600 ml letniej wody
  • 7 g drożdży instant (1 opakowanie)
  • jajko do posmarowania chlebków
  • szczypta soli
  • mak
  • oliwa z oliwek i bułka tarta do wysypania blach

Przygotowanie:

Mieszam wszystkie składniki wraz z garścią maku, wyrabiam ciasto, odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie dzielę ciasto na dwie części. Do wysmarowanej blaszki oliwą z oliwek i posypanej bułką tartą wlewam ciasto, smaruję jajkiem i posypuję makiem. Odstawiam jeszcze na 15 minut, by ciasto odpoczęło.

W tym czasie piekarnik nagrzewam do 190C bez termoobiegu. Piekę 20 minut na środkowej półce piekarnika. Wyłączam piekarnik i zostawiam bochenki w środku jeszcze przez parę minut.

Moje rady: Możecie zamiast maku użyć sezamu, siemienia lnianego, otrębów, suszonych pomidorów, oliwek, do woli.

Z ciasta upieczecie też bułki oraz przygotujcie spody do pizzy.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.