Domowy, ciepły drożdżowy bochenek, który obudzi z rana? To możliwe, bo dziś (nieleniwie, niecodziennie, niebanalnie) zapraszam na szybki chleb z suszonymi śliwkami posypany sezamem – wszystko z HELIO Natura – jest pysznie, rodzinnie to polecam! (udanego wypieku i atmosfery:)
Proste wyrabianie, szybkie pieczenie i jest. Gotowy studzę, kroję, smaruję masłem i podaję rodzinie z dodatkami (lub bez;) Szybko znika, dzielę się tym co mam. Pycha!

SKŁADNIKI:
- 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej, przesianej
- 1 i 1/3 szklanki letniej wody
- 30 g świeżych drożdży
- szklanka pokrojonych na cztery suszonych śliwek HELIO
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki masła roztopionego masła
- 1 małe roztrzepane jajko
- do posypania sezam HELIO
- olej i bułka tarta do przygotowania formy (opcja: papier do pieczenia)
Szklanka ma u mnie zawsze pojemność 250 ml.
Przepis na keksówkę o wymiarach: 30 x 12 cm.
PRZYGOTOWANIE I PIECZENIE CHLEBA:
- W większej misce rozcieram drożdże z cukrem, wlewam letnią wodę i mieszam do połączenia.
- Następnie dodaję przesianą mąkę, sól, ostudzone roztopione masło.
- Zagniatam ciasto – klei się do rąk. Dodaję posiekane suszone śliwki HELIO
- Przekładam do keksówki posmarowanej tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Smaruję jajkiem i posypuję sezamem HELIO.
- Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Chlebek wyrośnie przez ten czas.
- Następnie wkładam keksówkę z chlebem do piekarnika nagrzanego do 200 C, wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 40 minut (grzanie góra plus dół).
Wyjmuję, studzę, kroję, smaruję masłem, podaję.
Życzę SMACZNEGO z HELIO
oraz
udanych wszelakich wypieków każdego dnia! 😉
Polecam, bo znam!

Szybki i prosty przepis. Ja dodaję też suszoną żurawinę. Świetny przepis.
Dziękuję, cieszę się:)