Chlebek czosnkowy

Chlebek czosnkowy to idealny domowy wypiek, który podasz do wszelakich wypieków mięsnych z drobiu lub do dań z grilla. Chlebek z dodatkiem masła czosnkowego i świeżego koperku wygląda wspaniale i super smakuje. Z kromek możesz przygotować chrupiące grzanki z dodatkiem np. parmezanu i pomidorków. Świetny na kanapki, do past lub dipów. Chlebek czosnkowy smakować będzie z domowym paprykarzem z tuńczyka oraz sosem tysiąca wysp.

Chlebek czosnkowy


SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej np. tortowej, uniwersalnej, włoskiej
  • 7 g suchych drożdży
  • 10 g miękkiego masła lub oliwy – 1 łyżka
  • 240 ml mleka lub wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli

SKŁADNIKI NA MASŁO CZOSNKOWE:

  • 50 g lekko miękkiego masła
  • 5 niedużych ząbków czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego koperku
  • większa szczypta soli

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Wszystkie składniki mam w temp. pokojowej.

Do miski wsyp wszystkie suche składniki, wymieszaj. Dodaj miękkie masło lub oliwę. Wlej 240 ml mleka lub wody. Na początku wymieszaj ciasto łyżką, następnie mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Ciasto wyrabiaj około 7 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 70 minut w ciepłe miejsce.

Możesz nagrzać piekarnik do temp. nie wyższej niż 30 stopni i tam wstawić miskę z ciastem.

Po 70 minutach ciasto powinno znacznie powiększyć swoją objętość.

Następnie wyjmij ciasto z miski na lekko podsypaną stolnicę i chwilę powyrabiaj.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta uformuj podłużny chlebek, przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut.

Po tym czasie chlebek urośnie.

Przygotuj masło czosnkowe. Wszystkie składniki umieść w małej miseczce i wymieszaj widelcem: lekko miękkie masło, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, świeżo posiekany koperek oraz sól.

Koperek możesz zastąpić świeżymi ziołami, np. drobno posiekaną natką pietruszki, bazylią, kolendrą, lubczykiem. Mała łyżeczka drobno posiekaj ostrej papryczki też będzie pasować.

Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Jeśli korzystasz z termoobiegu ustaw temp. o 10 st. niższą, czyli 180 st. C.

Wyrośnięty chlebek ponacinaj skośnie. W miejsca zagłębień powkładaj masło czosnkowe. Możesz z niego robić niezbyt grube rulony i wtykać w nacięcia. Tak przygotowany chlebek posmaruj równomiernie mlekiem. Najłatwiej będzie posmarować go pędzelkiem kuchennym.

Chlebek czosnkowy wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz 20 minut do ładnego, złotego koloru.

Wystudzony pokrój w kromki i podawaj do past, wędlin, gulaszy lub młodej kapusty.

Smacznego.

6 odpowiedzi na “Chlebek czosnkowy”

  1. Dziś piekłam. Ciasto elastyczne i dobrze współpracowalo przy wyrabianiu rękoma. Chlebek ekstra z koperkiem i tym masłem czosnkowym.

  2. Uwielbiam bagietki czosnkowe, więc jak wpadłam na ten przepis bo postanowiłam, że zrobię taki chlebek. Wyszedł pyszny i aromatyczny. Wszyscy się nim zajadali 😉

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *