Chlebek pita

Pita to okrągłe płaskie placki przygotowane z mąki pszennej i usmażone na suchej patelni (lub upieczone w piekarniku). Podczas smażenia z ciasta tworzy się charakterystyczna kieszonka, idealna na farsz mięsny, warzywny, ulubiony sos lub pastę. Pita jest świetna na ciepło i zimno. Możesz zajadać się płaskimi chlebkami z dodatkami różnych sosów, mięs lub warzyw. Ja najczęściej podaję chlebek pita do gulaszu z kurczaka i sałaty z winegretem. Są świetne jako dodatek do ciepłego śniadania lub kolacji.

Chlebek pita


SKŁADNIKI:

  • 350 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 10 g suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy

Uwagi do przepisu:

Pity możesz upiec (zamiast smażyć na suchej patelni) w piekarniku. Nagrzej go do temp. 220 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu i połóż placki na gorącej blaszce z wyposażenia piekarnika. Piecz ok. 10 minut aż ładnie urosną.


PRZYGOTOWANIE:

Aby przygotować chlebki pita wsyp do miski suche składniki, wymieszaj. Dolej ciepłą wodę oraz 2 łyżki oliwy i wymieszaj wszystkie składniki przez 5 minut na jednolite ciasto. Możesz to zrobić ręką lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego.

Przykryj je ściereczką i odstaw na pełną godzinę w ciepłe miejsce.

Porada. Możesz nagrzać piekarnik do temp. max 30 st. C, wyłącz piekarnik i wstaw do ciepłego miskę z ciastem.

Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie wyłóż ciasto na blat lub stolnicę podsypaną mąką, wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie. Podziel je na 8 części. Przykryj i odstaw na 20 minut przykryte ściereczką.

Następnie każdą kulkę rozwałkuj na cienki placek. Możesz to także zrobić rękoma, podobnie jak przy formowaniu kształtu pizzy. Ja tak robię. Ponownie odstaw przykryte ściereczką na 5 minut.

Każdy placek pojedynczo kładź na rozgrzanej patelni i smaż po 1 minucie z każdej strony. Na patelnię nie wylewaj tłuszczu.

Usmażone placki możesz podawać ciepłe lub zimne, z dodatkami.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.