Chlebki naan

Pyszne i proste chlebki naan na jogurcie to super pomysł na dodatek do curry, mięs, sosów, sałatek, jako zamiennik pieczywa do śniadania, kolacji. Chlebki naan możesz zajadać z wszelakimi sosami, gulaszami, także warzywnymi, szaszłykami, potrawami z grilla.. Smakują same jako zamiennik pieczywa. Pasują do sałatki z rukoli. Idealne polane delikatnie oliwą, np. oliwą czosnkową oraz posypane mieszanką ziół: oregano, ziołami prowansalskimi, słodką lub ostrą papryką. Chlebki naan możesz maczać w domowych sosach, np. tysiąca wysp lub czosnkowym. Poniżej dokładny opis wykonania krok po kroku oraz dwie możliwości przygotowania: smażenie lub pieczenie. Zapraszam po super uniwersalny i sprawdzony przepis na chlebki naan.

Chlebki naan


SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej – 310 g
  • 80 g gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżka oliwy
  • płaska łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 7 g suchych drożdży – 1 saszetka drożdży instant
  • ½ szklanki letniej wody – 125 ml

Do podania: oliwa, mielona słodka papryka, oregano, świeże posiekane zioła.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej – 310 g
  • płaska łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 7 g suchych drożdży – 1 saszetka drożdży instant

Do suchych składników dodaj ½ szklanki letniej wody, łyżkę oliwy oraz 80 g gęstego jogurtu naturalnego – około trzech czubatych łyżek.

Składniki wymieszaj, najpierw łyżką, następnie ręką. Wyrabiaj do momentu powstania gładkiego i elastycznego ciasta.

Z ciasta utwórz kulę, przykryj folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką i odstaw na 70 minut do wyrośnięcia. Wybierz ciepłe miejsce. Możesz nagrzać piekarnik maksymalnie do 35 st. C, wyłączyć piekarnik i tam wstawić ciasto.

Po 70 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto chwilę wyrób na stolnicy lekko podsypanej mąką. Podziel je na cztery części.

Każdy kawałek podziel na pół, powstanie 8 kawałków surowego ciasta. Będziemy z nich smażyć 8 chlebków naan.

Z każdego ciasta uformuj zgrabne kulki, lekko je spłaszcz.

Następnie rozciągnij palcami na kształt niezbyt cienkiego placka. Możesz je też rozwałkować.

Placki naan smaż z obu stron na dobrze rozgrzanej i suchej patelni.

Usmażone placki naan polecam posypać mieloną słodką papryką, oregano i polać delikatnie oliwą. Udekoruj posiekaną natką, koperkiem, kolendrą..

Chlebki naan możesz także upiec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Piecz je około 8 minut aż ładnie się zarumienią.

Chlebki naan maczane w pysznym warzywnym ratatouille są idealnym pomysłem na obiad.

Ratatouille


Chlebki naan

Smacznego.


Inspiracja przepisu: AniaGotuje.pl

6 odpowiedzi na “Chlebki naan”

  1. No cudooo, dokładny opis, fotki, dziękujemy!
    Jestem stałą czytelniczką, naprawdę się cieszę że tu trafiłam;))

Skomentuj Fannka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *