Chłodnik litewski

Chłodnik jest wspaniałym pożywnym i chłodzącym posiłkiem na upalne dni. Orzeźwia, jest zdrowy, zawiera wiele cennych witamin, szybko się robi, a jak smakuje.

Kiedyś robiono je na wywarze mięsnym lub warzywnym, dziś chętnie dodaje się jogurt naturalny, kefir, czy maślankę. Niektórzy dodają zsiadłe mleko wymieszane ze śmietaną. Do woli, oby Wam smakowało. Chcecie lżejszą zupę – dodajcie kefir z jogurtem, macie ochotę na coś bardziej “tłustszego” – dodajcie gęstą kwaśną śmietanę.

Ja swój chłodnik podaję tradycyjnie z jajkiem na twardo, ale możecie go podawać z awokado, ziemniakami, szczawiem, rabarbarem, czy mięsem. Tu też zupa zależy od Waszej smakowej inspiracji 🙂

No cóż, robi się ciepło, czas na chłodnik 🙂

Składniki:

  • 1 duży pęczek botwinki wraz z buraczkami
  • 500 ml kefiru
  • 5 dużych łyżek jogurtu naturalnego – użyłam gęstego od Bakomy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 zielone średnie ogórki
  • koper i szczypior – po małym pęczku
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

Botwinkę dokładnie umyć, buraczki cieniutko obrać, drobno posiekać botwinkę, a buraczki w drobną kosteczkę.

W garnuszku wlać około 0,5 – do 1 szklanki wody (tak by lekko przykryły buraczki z botwinką), dodać buraczki, lekko posolić i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodać posiekane gałązki i liście botwinki, dodać sok z cytryny i gotować jeszcze przez 3 minuty.

Ostudzić i schłodzić.

Do ostudzonej botwinki i buraczków dodać starty na tarce na większych oczkach ogórek i rzodkiewkę, także posiekany drobno koperek i szczypiorek.

Po dokładnym wymieszaniu dodać kefir wymieszany z jogurtem, wymieszać, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Podawać udekorowane jajkiem na twardo.

Smacznego chłodnego 😉

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.