Ciabatta

To włoski biały chlebek, przygotowany z mąki pszennej i drożdży. Bochenek jest wydłużony, szeroki i płaskawy. Po włosku słowo ciabatta oznacza “kapeć, łapeć”.

Nie tylko wspaniale towarzyszy przy śniadaniu, lecz także jako przekąska w ciągu dnia czy kolacja.

Choć wymaga trochę czasu na przygotowanie, zanim będziemy się nią zajadać, to uwierzcie mi – naprawdę warto poświęcić jej czas, by zajadać się nią w każdym momencie dnia:)

Składniki (na dwa bochenki):

  • 500 g mąki poznańskiej typ 500
  • 400 ml letniej wody
  • 3 łyżki letniego mleka
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • połowa łyżeczki miodu
  • połowa łyżki oliwy z oliwy
  • 2 płaskie łyżeczki drobnej soli
  • mak do posypania
  • tłuszcz do wysmarowania blachy i bułka tarta

Wykonanie:

W większej misce wymieszaj pół łyżeczki drożdży instant z mlekiem, 150 ml wody oraz miodem, dokładnie wymieszaj, dodaj 150 g przesianej mąki poznańskiej. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Po tym czasie delikatnie wymieszaj ciasto dodając połączone ze sobą składniki, czyli resztę wody z oliwą z oliwek, następnie resztę mąki wymieszaną z solą. Dokładnie wszystko wymieszaj drewnianą łyżką, odstaw na około godzinę.

Po tym czasie wysmaruj dwie blachy tłuszczem i obsyp bułką tartą. Ciasto podziel delikatnie na dwie części, uformuj z nich dwa bochenki. Łatwiej Ci będzie jak będziesz miał ręce w mące – ciasto nie będzie się tak przyklejać.

Na koniec obsyp makiem, odstaw na 20 minut, potem piecz w temp. 220C przez 30 minut na środkowej półce bez termoobiegu.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.