Ciasteczka, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Chrupiące i maślane, z dodatkiem dobrego kakao, posypane dodatkowo sezamem HELIO, pyszne. Domowe ciasteczka idealne do popołudniowej kawy, kubka kakao lub aromatycznej herbaty.
SKŁADNIKI:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru (możecie go również zastąpić cukrem trzcinowym)
- 1 jajko
- opakowanie cukru waniliowego 16 g
- łyżeczka sody
- 1,5 łyżki dobrego kakao
- opcjonalnie: starta skórka z cytryny lub aromat cytrynowy, kilka kropel
- sezam, u mnie sezam łuskany HELIO
PRZYGOTOWANIE
Za pomocą miksera utrzyj dokładnie miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym, gdy ładnie się połączą dodaj jajko i opcja – startą skórkę z cytryny lub aromat cytrynowy, kilka kropel.
Do przesianej mąki dodaj sodę i kakao, wymieszaj.
Następnie stopniowo dodawaj mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Robię to już ręką.
Ciasto owiń folią spożywczą i włóż na 10 minut do zamrażarki. Następnie wyjmij i formuj większe kulki, ugniataj na płasko i wykrawaj foremkami ciastka.
Piecz na środkowej półce w temp. 180C na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra-dół).
Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo nieco urosną.
Wystudź na kratce lub na płaskim talerzu. Gotowe!
Inne wersje ciasteczek? Pomiń kakao, dodaj ulubione bakalie, skórkę z pomarańczy, dowolne aromaty, mak, siemię lniane, tarte orzechy, cynamon, polej czekoladą lub lukrem.
Smacznego:-)

ZASMAKUJ KUCHNI
