CIASTECZKA KAKAOWE Z SEZAMEM

Ciasteczka, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Chrupiące i maślane, z dodatkiem dobrego kakao, posypane dodatkowo sezamem HELIO, pyszne. Domowe ciasteczka idealne do popołudniowej kawy, kubka kakao lub aromatycznej herbaty.

SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru (możecie go również zastąpić cukrem trzcinowym)
  • 1 jajko
  • opakowanie cukru waniliowego 16 g
  • łyżeczka sody
  • 1,5 łyżki dobrego kakao
  • opcjonalnie: starta skórka z cytryny lub aromat cytrynowy, kilka kropel
  • sezam, u mnie sezam łuskany HELIO

PRZYGOTOWANIE 

Za pomocą miksera utrzyj dokładnie miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym, gdy ładnie się połączą dodaj jajko i opcja – startą skórkę z cytryny lub aromat cytrynowy, kilka kropel.

Do przesianej mąki dodaj sodę i kakao, wymieszaj.

Następnie stopniowo dodawaj mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Robię to już ręką.

Ciasto owiń folią spożywczą i włóż na 10 minut do zamrażarki. Następnie wyjmij i formuj większe kulki, ugniataj na płasko i wykrawaj foremkami ciastka.

Piecz na środkowej półce w temp. 180C na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra-dół).

Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo nieco urosną.

Wystudź na kratce lub na płaskim talerzu. Gotowe!


Inne wersje ciasteczek? Pomiń kakao, dodaj ulubione bakalie, skórkę z pomarańczy, dowolne aromaty, mak, siemię lniane, tarte orzechy, cynamon, polej czekoladą lub lukrem.

Smacznego:-)

Ciasteczka kakaowe z sezamem od HELIO na wspaniałe, słodkie popołudnie w dobrym towarzystwie – w sam raz 😉

ZASMAKUJ KUCHNI

Ciasteczka kakaowe z sezamem 

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.