CIASTECZKA MAŚLANE

Najlepsze ciasteczka pod słońcem, przy których warto zapomnieć o wszelakich dietach 🙂 Dziś przepis na super szybkie i proste ciasteczka maślane, które przygotujecie w kilka chwil. Są chrupiące, słodkie, idealne do popołudniowej kawy, leniwego weekendu, ulubionej książki i kubka kakao. Świetny przepis, a ciastka zawsze wyjdą. Możecie je dodatkowo osłodzić i przed włożeniem do piekarnika obtoczyć w cukrze. Ciasteczka z 3 składników, które praktycznie zawsze są w domu. Jakby nie było, w każdej wersji zachęcają do chwili zapomnienia;) Zapraszam na domowe ciasteczka maślane, czyli przepis na około 26 sztuk mini pyszności 😉

Ciasteczka maślane


SKŁADNIKI:

  • 120 g zimnego, posiekanego masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 50 g cukru + 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • opcja: cukier do obtoczenia ciasteczek

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam cukier, cukier z wanilią, mąkę i posiekane, zimne masło. Szybko zagniatam, by powstało gładkie ciasto, które zbijam w kulę.

Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia.

Z ciasta odrywam małe kawałki, lepię kuleczki wielkości między orzechem laskowym a włoskim. Jeśli wybrałam opcję obtoczenia w cukrze to właśnie jest to ten moment. Ciasteczka maślane układam na blaszce do pieczenia zachowując nieco odstępy, spłaszam lekko.

Piekę partiami na środkowej półce piekarnika przez ok. 15 minut, do ładnego koloru. Zazwyczaj druga partia, w rozgrzanym piekarniku upiecze się szybciej, warto obserwować, by ciastka się nie przypaliły. Ciastka studzę na kratce. Przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku.

Smacznego 🙂


Źródło: Pyszne 25, A. Starmach.

10 odpowiedzi do “CIASTECZKA MAŚLANE”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.