Ciasteczka maślano-cynamonowe

Kruche, wyjątkowe ciasteczka maślane, którym nie można się oprzeć. Za to można polać je kolorowym lukrem czy czekoladą, udekorować, smakować 😉

Jest świątecznie, nie tylko pierniczki smakują w Boże Narodzenie – takie ciasteczka z pewnością znajdą swoich fanów 🙂 Są bardzo kruche, maślano-cynamonowe, pyszne ♥

Inne pomysły na takie ciasteczka? Proszę bardzo 😉 wystarczy dodać do takiego ciasta:

  • 70 g wiórków kokosowych, będą ciasteczka kokosowe,
  • otartą skórkę z 2 cytryn oraz 4 łyżki soku z cytryny – ciasteczka cytrynowe,
  • 10 g kakao, będą ciasteczka kakaowe,
  • 40 g cukru waniliowego – ciasteczka waniliowe,
  • 60 g łuskanych i drobno posiekanych migdałów – powstaną ciasteczka migdałowe,
  • 60g drobno posiekanych dowolnych orzechów – ciasteczka orzechowe,
  • łyżeczkę cynamonu, powstaną ciasteczka cynamonowe,
  • połowa łyżeczki imbiru – ciasteczka imbirowe.

Tak czy siak, zawsze szybko znikają, mogę je schować w pięknym nowym świątecznym pojemniku na ciasta, a i tak wytrzymają tam max. 3 dni 😉 No i dobrze, jak się rozpieszczać to na całego!

Udanych wypieków i Wesołych Świąt! ♥ 😉

Ciasteczka maślano-cynamonowe

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 130 g masła w temp. pokojowej
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • 1/2 paczki cukru waniliowego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • płaska łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać, przygotować gładkie ciasto, a następnie pozostawić je na co najmniej 2 godziny w lodówce.

Ciasto wałkować, formować, wycinać ciasteczka.

Pieczemy ciasteczka w temp. 160 C grzaniem góra-dół bez termoobiegu przez 10-12 minut.

Smacznego 🙂

 

 

Jedna odpowiedź do “Ciasteczka maślano-cynamonowe”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.